ŠEF HAZU-a

Nakon što su ilegalni balkon u Zagrebu pretvorili u ‘viseći vrt‘, Neidhardt​ovi bespravno grade i na Hvaru

Na pitanje zašto na gradilištu nema nikakve table s obavijesti, arhitekt Velimir Niedhardt izjavio je da ‘ju je možda odnio vjetar‘

Velimir Neidhardt; ilegalno napravljen balkon

 Davor Pongračić/CROPIX

Nakon što je Jutarnji list otkrio kako je Narcisa Neidhardt​, supruga šefa HAZU-a i arhitekta Velimira Neidhardta, na zaštićenoj zgradi u centru grada sagradila ilegalni balkon koji je naknadno legalizirala kao "viseći vrt", nove dokaze da Neidhardtovi vole bespravnu gradnju donosi portal Telegram.

Njemu je, naime, Državni inspektorat potvrdio kako Velimir Neidhardt u hvarskom Gromin Dolcu u općini Jelsa, na području gdje je zabranjena gradnja, izvodi radove bez ikakve oznake na gradilištu.

“Inspekcijskim očevidom utvrđeno je da investitor izvan građevinskog područja, bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole, gradi građevine. Sukladno Zakonu, gradilište je zatvoreno te je ostavljen poziv za saslušanje”, odgovorili su nam iz Inspektorata uz opasku da je daljnji inspekcijski postupak “u tijeku”, potvrdili su Telegramu.

Riječ je o radovima, piše Telegram, koji se izvode na staroj kući u vlasništvu akademika, a koja je doživjela radikalnu preobrazbu - dobila je veliki stakleni paviljon sa solarnim panelima, a stručnjaci kojima su novinari pokazali fotografije objekta ustvrdili su da je rekonstrukcijom premašena površina zadana lokacijskom dozvolom, kao i broj etaža.

Telegram je potom kontaktirao i akademika koji je rekao da se svi radovi izvode u skladu s propisima, da je lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju dobio još 2007. godine, potvrdu glavnog projekta 2009., a da je graditi započeo 2011. te o tom obavijestio sve nadležne istitucije. Osim toga, na pitanje zašto na gradilištu nema nikakve table s obavijesti, Niedhardt je izjavio da "ju je možda odnio vjetar".

U međuvremenu, gradilište je zatvoreno pa ostaje za vidjeti kako će cijela priča završiti i što će utvrditi službeni nadzor.

Podsjetimo, Jutarnji je 2020. godine pisao kako je na stanu u vlasništvu supruge akademika Neidhardta u zgradi u Ilici koja je upisana u Registar kulturnih dobara s unutarnje strane niknuo balkon, a iz Ministarstva kulture Jutarnjem su tad potvrdili da se radovi u stanu obavljaju bez dozvola Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Radovi su stoga bili obustavljeni, no u međuvremenu se dogodio apsurd - 2021. godine Neidhardtovi su balkon uspjeli legalizirati tako da su ga prozvali "ekološkim zelenim visećim vrtom" za što im je izdana građevinska dozvola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:31