VUKOVARSKI ZLOČINCI

‘Nakon što sam se vratila u grad, počela sam susretati svoje silovatelje. Jedan je bio policajac‘

Snježana Maljak je u ratu proživjela seksualno zlostavljanje, a silovatelje je tužila kada ih je nakon počela susretati u gradu.

Snježana Maljak

 Printscreen/N1

Snježana Maljak, koja je u Domovinskom ratu proživjela seksualno zlostavljanje, počinitelje zločina je tužila, no budući da su u bijegu, za njima se još uvijek traga.

Svoje potresno iskustvo ispričala je za N1.

"Osobi koja je prošla takav zločin treba hrabrosti da iznese to uopće, a kad iznese, borba je oko dokazivanja – tko može dokazati što se dogodilo u ratu? Taj čin priznavanja da osoba traži nešto, seksualno zlostavljanje nije samo silovanje, ima tu drugih oblika zlostavljanja. Većina muškaraca koji su prošli logore u Srbiji, prošli su neki oblik seksualnog zlostavljanja, ali to je još tajna, o tome se slabo govori, a insitucije o tome ne govore”, rekla je i dodala:

"Da, s obzirom na broj žena jedna sam od rijetkih koja je u braku i da sam to istjerala na čistac. Dio prava sam ostvarila, ali ne u potpunosti. To su uglavnom žene koje žive same, javljaju se one kojima su očevi ili muževi umrli".

Napala zločinca kišobranom, završila na psihijatriji

Ističe da sram uništi cijelu obitelj.

"Kad se ženu tako uništi, uništi se cijela obitelj. Moj muž je to jako teško podnio kad se proces počeo odvijati. Kad sam mu sve rekla, to je teško podnio. Mnogi će zato češće šutjeti".

Opisala je i što se dogodilo.

"Imala sam 22 i pol godine kad se to dogodilo, odlučila sam sve prijaviti 10 godina kasnije nakon što sam u Vukovaru počela susretati silovatelje. Prvo sam jednog udarila kišobranom, a oni su me odveli na psihijatriju u Zagreb. Kad sam jednog vidjela u uniformi hrvatske policije, prelomila sam i predala tužbu. Kad je istraga počela, tek sam onda sve rekla mužu, on je dobio slom živaca, Hitna je morala doći i dati mu za smirenje. Prvooptuženog sam susretala na ročištu, proces je trajao skoro 17 godina, a on je imao plaću 3.900 pod suspenzijom u policiji i Sindikat policije mu je plaćao odvjetnika. Obojica su u bijegu, izdana je međunaordna tjeralica - jedan je u Srbiji, a drugi se proglasio mrtvim, iako smo doznali da je promijenio identitet i živi van granica Hrvatske. Bar sad imam mir da ih ne susrećem više po gradu", ispričala je Snježana Maljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2022 07:59