TAJNI PAKT

Nakon dvije godine ljutog rivalstva i sukoba: Velika pomirba SDP-a i Bandića?

ZAGREB - SDP i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, nakon dvije godine najljućeg rivalstva i brojnih sukoba oko ključnih odluka za život metropole, poput cijena vrtića i financiranja Zagrebačkog holdinga, na tragu su džentlmenskog dogovora: ne bude li gradonačelnik opstruirao rad Gradske skupštine (odnosno bude li provodio njezine odluke), vladajuća stranka zauzvrat neće inzistirati na raspisivanju referenduma za njegov opoziv i voljna je pričekati redovne lokalne izbore 2013. godine!

Teško stanje u zemlji

Kako doznajemo od visokih izvora u SDP-u, vladajućoj stranci nije u interesu privremenim financiranjem metropole do 31. ožujka 2012. (u slučaju sutrašnjeg odbijanja proračuna Grada Zagreba) i prijevremenim izborima za zastupnike u Skupštini i za gradonačelnika otežati funkcioniranje metropole. Nije im u interesu, kažu naši sugovornici, imati probleme u glavnom gradu dok se Vlada prvenstveno mora baviti rješavanjem teške gospodarske situacije u zemlji.

Prema našim saznanjima, obje su strane spremne na kompromis; SDP je pokazao dobru volju, ali je i dalje oprezan, dok je Bandić uvjeren da je dogovor postignut.

Politički instinkt

Od izvora bliskih gradonačelniku doznajemo da je Bandić pristao na takva pravila igre jer mu je u interesu zadržati gradonačelničku fotelju i jer “ima dobar politički instinkt za preživljavanje”.

Štoviše, da je spreman na ustupke pokazao je nedavno, kada je nakon punih godinu dana inzistiranja na cijenama dječjih vrtića po dohodovnom cenzusu i obećanja da od toga neće odustati ni po koju cijenu pristao na skupštinski model plaćanja i u prijedlog proračuna uvrstio prijedlog jedinstvene cijene od 300 kuna.

Pristao na sve

Zagrebačkom holdingu, kojem je sustavno dokidao sredstva iz gradske blagajne osigurao je dodatnih 80 milijuna kuna.

- Izgledno je da ćemo prihvatiti prijedlog proračuna za 2012. godinu, a odnedavno je izgledno da se neće mijenjati ni Zakon o referendumu. Većina SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini spremna je podržati Bandićev novi prijedlog jer je pristao na gotovo sve naše zahtjeve. Ujedno, dio zastupnika skloniji je ideji da se izbori održavaju u redovnom terminu, odnosno 2013., što je ‘demokratskija’ procedura od izvanrednih izbora. Takvom razmišljanju sklon je i vrh stranke, a kompromis s Bandićem ima naklonost samog Iblerova trga - kaže naš sugovornik.

Izgubljene godine

No, dio struje u SDP-u suradnji s Bandićem oštro se protivi. U gradskoj organizaciji ističu da se Bandiću ne može vjerovati jer se pokazalo da Bandić “izigra povjerenje već na prvom zavoju”.

- Ne ići na opoziv gradonačelnika Bandića značilo bi da ćemo izgubiti još dvije proračunske godine. Ne bude li funkcionirao Grad Zagreb i sama Vlada mogla bi zbog toga imati problema - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:42