NIŽE CIJENE ROAMINGA

NAKON 1. SRPNJA I ULASKA U EUROPSKU UNIJU Telefonirat ćemo šest puta jeftinije, a pojeftinit će i SMS poruke

Filip je na službenom putovanju u Berlinu. Radi za međunarodnu kompaniju i zajedno s kolegama iz Mađarske prisustvuje seminaru. Zove u Zagreb u svoju tvrtku i razgovara tri minute

Filip je na službenom putovanju u Berlinu. Radi za međunarodnu kompaniju i zajedno s kolegama iz Mađarske prisustvuje seminaru. Zove u Zagreb u svoju tvrtku i razgovara tri minute.

Za samo te tri minute razgovora iz Berlina sa Zagrebom Filip će potrošiti 28,92 kune, jer cijena poziva po minuti iz Njemačke prema Hrvatskoj iznosi 9,64 kune.

Dva puta su ga zvali iz Hrvatske. Razgovori su ukupno trajali pet minuta, što će Filip platiti 20,25 kuna jer je cijena dolaznih poziva 4,05 kuna. Poslao je 10 SMS-ova i to će ga stajati 20,20 kuna jer jedna poruka stoji 2,02 kune.

Koliko gube operateri?

Kada njegov kolega iz Mađarske iz Berlina nazove u Budimpeštu, minuta razgovora stajat će ga tek 1,82 kune po minuti. Kada njega zovu u Berlin, to će po minuti razgovora platiti tek 53 lipe. Slanje poruke će platiti 61 lipu.

Filip, dakle, plaća i do 6 puta skuplje međunarodne razgovore

Nakon 1. srpnja i ulaska u EU to će se napokon promijeniti i Hrvati će imati čak 6 puta jeftinije pozive prema državama koje su članice EU.

Baš poput Filipova kolege iz Mađarske, odlazni poziv iz bilo koje države članice Europske Unije prema Hrvatskoj stajat će 1,82 kune po minuti, odnosno čak 5,8 puta jeftinije nego do sada. Dolazni poziv pojeftinit će čak 8 puta. Umjesto dosadašnjih 4,05 kuna po minuti, plaćat ćemo svega 53 lipe.

Znatno će pojeftiniti i SMS-ovi. Umjesto dosadašnje dvije kune, plaćat ćemo 61 lipu po poslanom SMS.

“Najmanje” ćemo uštedjeti na surfanju internetom - cijena internetskog podatkovnog prometa po megabajtu, umjesto dosadašnjih 6,10 kuna, bit će 3,41 kunu.

I dok će hrvatski građani ulaskom u Europsku Uniju po ovom pitanju znatno profitirati i ostvariti bitne uštede, teleoperateri će, naravno, bilježiti gubitke. Samo u lanjskoj poslovnoj godini operateri mobilnih usluga koje posluju u Hrvatskoj, HT, Vipnet i Tele 2, ostvarili su prihode od oko 7,3 milijarde kuna. Od cijelog tog iznosa, oko 11 posto otpada na roaming, što je oko 800 mil. kn.

Cijene roaminga

Budući da će cijene roaminga padati nakon ulaska u EU, procjenjuje se da će operateri izgubiti znatan dio svog kolača koji ubiru od roaminga.

- To je teško izračunati, no osobno ne smatram da će, ako cijena za roaming bude 50 posto niža, i prihodi toliko pasti. Ako je netko odlučio, recimo, tijekom godišnjeg odmora potrošiti oko 50 eura na mobilne usluge, on će ih potrošiti. Nakon 1. srpnja za taj novac moći će razgovarati znatno više, ali će ga i dalje potrošiti - smatra Krešimir Alić, analitičar IDC-a, kompanije koja predviđa tržišne i tehnološke trendove u industriji telekomunikacijskih tehnologija. Hrvatski teleoperateri ponavljaju da visoke cijene roaminga nisu određivali oni, nego mobilni operateri iz inozemstva.

Što tko nudi

- Postojeće maloprodajne roaming cijene za hrvatske korisnike ovise i definiraju se na temelju veleprodajne cijene koju hrvatskim operaterima ponude mobilni operateri iz inozemstva. Po stupanju Republike Hrvatske u EU i u tom trenutku najavljenom uvođenju roaming regulacije, HT će prilagoditi svoje poslovanje sukladno spomenutoj uredbi koja, među ostalim, definira iznose veleprodajnih i maloprodajnih cijena glasovnih, podatkovnih i SMS usluga - kažu u HT-u.

Neki operateri odlučili su dva i pol mjeseca prije službenog smanjenja cijena roaminga građanima ponuditi niže cijene. Tako Vipnet nudi odlazne pozive iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Francuske prema Hrvatskoj i unutar posjećene zemlje za 1,49 kn/min, jednako kao i cijene dolaznih poziva uz jednokratan iznos za uspostavu poziva od 1,99 kuna. Cijena slanja SMS poruka iz spomenutih pet zemalja iznosi 0,69 kn, a cijena podatkovnog prometa iznosi 4,19kn/MB.

Zašto su toliko dugo čekali, nisu odgovorili.

No muke po teleoperaterima nastavit će se i poslije. Prema HAKOM-u, stav EU je da do 1. srpnja 2014. godine cijene roaminga budu - još niže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:09