DORH VRAĆA NOVAC U PRORAČUN

NAKNADE ZA UBOJSTVA Državatuži Norca i traži da plati 860.000 kuna za žrtve ratnog zločina

Bivši general HV-a ne odaziva se na ročište za naknadu štete zbog ubojstva civila iz studenog 1991.
 Damjan Tadić / CROPIX

Mirko Norac, prisilno umirovljeni general HV-a i prvi general osuđen u Hrvatskoj za ratni zločin, koji je u studenom 2011. pušten iz zatvora na uvjetni otpust, suočio se s tužbom koju je podigla Republika Hrvatska za naknadu od 360.762 kune koja je isplaćena obitelji civila ubijenog na gospićkom ratištu 1991.

Općinsko državno odvjetništvo smatra opravdanim zahtjev da pravomoćno osuđeni počinitelj kaznenog djela, dakle Mirko Norac, namiri materijalnu štetu koja je žrtvama plaćena iz proračuna RH. Istodobno, zatražen je i takozvani priklop spisa Tihomira Oreškovića, koji je u sličnoj situaciji kao i Norac, što bi moglo rezultirati nalogom da i on sudjeluje u plaćanju navedenog iznosa.

Osuđen za ratni zločin

Općinsko državo odvjetništvo argumente za naplatu od Norca i Oreškovića temelji na pravomoćnim presudama sudova u Rijeci i Gospiću, gdje su njih obojica proglašeni krivima, kao i drugim zakonskim odredbama. Norcu, koji je dobio 12 godina zatvora zbog počinjenja ratnih zločina, to je već druga takva tužba. Država traži i da vrati pola milijuna kuna isplaćenih obitelji Steve Vujinovića, stradalog u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

U novoj tužbi protiv Norca riječ je o iznosu od 360.762 kune što ih je Republika Hrvatska već isplatila supruzi i kćeri Božidara Bošla Tomičića ubijenog 1991. u ratnim okolnostima na gospićkom ratištu. Za ubojstvo Tomičića, kao i neutvrđenog broja civila, presudom Županijskog suda u Rijeci osuđeni su, među ostalim, prvooptuženi Tihomir Orešković na 15 godina i četvrtooptuženi Mirko Norac na 12 godina. Vrhovni sud je u lipnju 2004. potvrdio presudu.

Mirno rješenje

U travnju je Norcu država ponudila mirno rješenje spora, no on se nije očitovao. Na posljednjem ročištu nije se ni pojavio, unatoč urednoj dostavi poziva. Zbog toga, slučaj iz 1991. godine još je na početku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:38