OBRAT U SLUČAJU RAPIĆ

'NAJZADUŽENIJI' OBRTNIK U HRVATSKOJ TVRDI 'Ja ne dugujem državi 44 milijuna kuna, nego ona meni 500 tisuća'

'Porezna uprava me krivo zaduživala na obrt koji nije radio, a sud je to potvrdio'
 Nikola Vilić / CROPIX

Mirko Rapić nije nikakav najzaduženiji obrtnik u Hrvatskoj sa 44 milijuna kuna duga jer ja nisam ni obrtnik još od 6.11.2006. Od 2007. poslujem kao poslovni subjekt “R.L.E. Mirko Rapić trgovac pojedinac” koji nema nikakvih dugova nego po evidenciji nadležne Porezne uprave od njih potražuje iznos od 456.853,18 kuna.

To je potvrdio i Trgovački sud u Zadru, ispostava Šibenik pravomoćnom presudom i ovršnim sudskim rješenjem. Porezna uprava me krivo zaduživala na obrt koji nije radio, a nedavno sam dobio dvije presude Visokog upravnog suda koji je usvojio moje tužbe i poništio rješenja Ministarstva financija.

Nastavak represije

Ovim kratkim dopisom u redakciju se javio Mirko Rapić koji je u utorak u našem tekstu o najvećim poreznim dužnicima naveden kao najveći u kategoriji obrtnika. Ogorčen kontinuiranim objavljivanjem na poreznoj listi srama, Rapić nam je poslao i dokumentaciju koja potkrepljuje njegove tvrdnje te poreznu karticu na kojoj on u veljači od Porezne potražuje spomenuti iznos od 456.853,18 kuna.

- Možete misliti kako je kada vaše ime objave na vrhu liste dužnika. Oni koji vas poznaju znaju da je to nastavak represije Porezne uprave, a oni koji ne znaju o čemu je riječ kažu ti da si lopov. Iako mi pravni i porezni savjetnici savjetuju da tužim državu za višemilijunski iznos zbog povrede časti i imena, ja samo tražim da se ispoštuju presude i da se nagodimo kako taj spor ne bi otišao u dugotrajan sudski proces. Sindikat i više od 200 ljudi čekaju da se riješi ovaj problem - rekao nam je jučer Rapić.

Ugašen obrt

Na pitanje kako se moglo dogoditi da se godinama gomilaju njegovi dugovi na ime obrta koji je ugašen prije osam godina, Rapić kaže da to nije slučajno. - Iako mislim da je riječ o interesima konkurenata u brodogradnji kojima je bilo u interesu da me se sruši, čini mi se da ću to teško dokazati. No, činjenica je da niža tijela Porezne uprave iznose neistinite, netočne i zakonom neosnovane navode kako bi obmanuli javnost i svoje nadređene. Zašto? Pa da prikriju svoj nerad, nesposobnost i zloporabu položaja kroz pogrešnu primjenu zakonskih propisa - kaže.

Visoki upravni sud prihvatio je Rapićeve argumente da je doveden u nepovoljnu pravnu poziciju jer mu je osporeno pravo na žalbu i utvrdio nezakonito postupanje Ministarstva financija, Financijske policije i poništio rješenje kojem su mu nabijane kamate na početni porezni dug od 6,1 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:21