ZAPRATILI GA SVI

Najveći svjetski trol otvorio lažni profil pod imenom ‘Šime Erlić‘, njegova prva objava bila je poprilično šokantna

Prije svoje trolerske karijere, ovaj talijanski novinar izmišljao je i intervjue s poznatim ličnostima

Tommaso De Benedetti,

 Twitter/

Talijanski novinar Tommaso De Benedetti, najveći svjetski kreator lažnih vijesti, otvorio je jučer novi lažni profil na Twitteru predstavljajući se kao hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

U jako kratkom vremenu lažnog Erlića zapratilo je preko 3500 korisnika, a među njima i njegovi "kolege" iz Vlade Ivan Malenica, ministar uprave i Davor Filipović, ministar gospodarstva.

Nakon nekoliko retvitova vijesti s Vladinog službenog profila, De Benedetti je danas objavio i da je umro bivši premijer Ivo Sanader.

To je tipično djelovanje najpoznatijeg svjetskog trola koji iz aktivizma širi lažne vijesti, kritizirajući današnje medije i utjecaj društvenih mreža na njihov rad, pa je vrlo brzo objavio i svoj slavni post: Ovo je lažni račun koji je otvorio talijanski novinar Tommaso Debenedetti.

Ubrzo nakon toga, profil je i uklonjen.

image

Lažni Twitter profil

Screenshot/
image

Lažni Twitter profil

Screenshot/

‘Pokopao‘ i Mladića i Mesića

De Benedetti je poznat na ovim prostorima i kao osoba koja je pod lažnim profilom predstavljajući se kao ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavio da umro srpski ratni zločinac Ratko Mladić, što su prenijeli brojni regionalni i domaći mediji.

"Pokopao" je i bivšeg predsjednika Republike Stipu Mesića, a postao je globalno poznat jer su se njegove objave o smrti poznatih ljudi nezaustavljivo širile društvenim mrežama, što su onda preuzimali vodeći svjetski mediji.

Tako je s profila kardinala Bertona objavio da je preminuo papa Benedikt XVI., puno prije njegove stvarne smrti, a tadašnji talijanski premijer Mario Monti javio je tada lažnu vijest o smrti Fidela Castra. Proširio je i vijest da je umrla kanadska književnica Alice Munro, ali i J.K. Rowling. Svjetski mediji su bez provjere povjerovali njegovom lažnom profilu da je umro sirijski predsjednik Bašara al-Asad, što je čak izazvalo i promjene na globalnom tržištu nafte.

Prije svoje trolerske karijere, ovaj talijanski novinar izmišljao je i intervjue s poznatim ličnostima, poput Gorbačova, Chomskog, Dalaj Lame i pape Benedikta XVI.

- Društvene mreže su najmanje pouzdan izvor informacija na svijetu, ali redakcije im vjeruju, zbog svoje potrebe za brzim djelovanjem. Ja nisam varalica koji želi na laži zaraditi novac. Pa ti intervjui su mi se plaćali između 20 i 40 eura. Talijanski mediji nikada ne provjeravaju ništa, pogotovo ako je to o čemu pišu na njihovoj političkoj liniji – naveo je De Benedetti prije nekoliko godina, nakon što je desničarskom talijanskom listu Libero prodao izmišljeni intervju s Philipom Rothom, gdje ovaj, kao, kritizira rad tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:11