CENTAR IZVRSNOSTI

Najveća investicija u Osijeku u 30 godina: Ovo je gradilište tvornice mikročipova koja će zaposliti 1500 ljudi

Ministarstvo trenutno radi vrednovanje s obzirom na to da je Osijek prešao 50 posto izgrađenosti u svim poslovnim zonama

Gradilište tvrtke Jabil

 Vlado Kos/Cropix

Grad Osijek uskoro bi trebao uprihoditi 5,37 milijuna eura od prodaje 17 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Nemetin, na kojem velika američka korporacija Jabil od kolovoza gradi svoji novu tvornicu, Centar izvrsnosti za proizvodnju koji bi s radom trebao početi sljedeće godine i u kojem bi posao trebalo naći oko 1500 ljudi.

image

Ivan Anušić i Ivan Radić

Vlado Kos/Cropix

- U četvrtak su otvorene ponude na natječaju za prodaju 17 hektara ovog zemljišta i tvrtka Log Expert Five, koja je službeni investitor ovog projekta, ponudila je 5,37 milijuna eura, što je više od procijenjene vrijednosti i najveća vrijednost nekog zemljišta koje je Grad Osijek prodao unatrag 30 godina. Predložit ćemo Gradskom vijeću da prihvati ovu ponudu, objavio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka koji je u subotu u društvu Ivan Anušića, župana osječko-baranjskog obišao gradilište ove, najveće proizvodne investicije u posljednjih 30 godina na istoku Hrvatske te jedne od najvećih u Hrvatskoj općenito.

- Vidimo da gradnja napreduje predviđenom dinamikom i možemo biti zadovoljni kako se sve razvija. Ovdje bi trebalo biti zaposleno oko 1500 ljudi. Treba reći i da je tvrtke Log Expert Five u proračun grada uplatila i 240.000 eura za pravo građenja objekta od 48.000 kvadrata. Osijek je, inače, jedini veliki hrvatski grad koji je ukinuo komunalni doprinos za gospodarstvenike koji grade gospodarsko-poslovne subjekte, a za ovu investiciju devet čestica smo okrupnili u jednu. Bilježimo odlične gospodarske brojke, imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost, a u odnosu na rujan prošle godine u rujnu ove godine imali smo preko 1000 zaposlenih više, rekao je Radić, koji je najavio i nove investicije na prostoru Nemetina.

image
Vlado Kos/Cropix

- Ovim projektom izašli smo na investicijsku mapu Europe i svijeta. Stoga smo uputili zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za darovanjem još 360.000 kvadrata zemljišta u zoni Nemetin i trenutno se u Ministarstvu radi vrednovanje. Očekujem da ćemo uskoro moći objaviti da nam je to zemljište darovano, ali i nove investicije, jer smo daleko odmakli u pregovorima s još nekim investitorima. Također, iz gradskog proračuna u sljedeće dvije godine planiramo izdvojiti 1,7 milijuna eura za komunalnu infrastrukturu u zoni, proširenje ceste, izgradnja kružnog toka, javne rasvjete..., najavio je Radić, dok je Anušić istaknuo kako "bez jakog grada Osijeka, njegove ekonomije i gospodarstva nema jake Slavonije i istoka Hrvatske."

image
Vlado Kos/Cropix

- Ova će investicija promijeniti ekonomske i demografske okolnosti u Osijeku i biti zamašnjak razvoja istoka Hrvatske. Ova tvrtka ima 260.000 zaposlenih diljem svijeta što dovoljno govori o njenoj snazi i potencijalu da razvija Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Mi ćemo, pak, kroz Elektrotehničku školu obrazovati i prekvalificirati radnu snagu za njihove potrebe. Dolazak Jabila nije samo investicija, nego i politička poruka i potvrda da su ovdje politička situacija i okolnosti kvalitetne i obećavajuće te da ovakve tvrtke gledaju na to kada odlučuju gdje će u Hrvatskoj investirati, poručio je Anušić.

Glavni nadzorni inženjer gradilišta Josip Špoljarić rekao je kako će radovi biti završeni dogodine, a trenutno se dovršava monolitna armirano-betonsku konstrukciju, kao i montažna konstrukcija, fasaderski i krovopokrivački radovi te radovi na prometnim površinama.

image

Gradilište tvrtke Jabil

Vlado Kos/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:20