EKSTREMNO VRIJEME

NAJTOPLIJA NOĆ U ZADNJIH 100 GODINA Split grijalo osamnaest stupnjeva, Siciliju čak trideset!

Split, 251114.Na splitskoj rivi danas je pocelo postavljanje bozicnih kucica koje sa radom krecu od 1. prosinca.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

Noć s nedjelje na ponedjeljak bila je natoplija u posljednjih stotinu godina jer je u Splitu u sred noći zabilježeno čak 18, 5 stupnjeva, piše Slobodna Dalmacija .

Ovaj podatak u ponedjeljak ujutro objavio je Crometeo i razumljivo izazvao brojne komentare.

Stoga smo za objašnjenje ovakvih vremenskih ekstrema, a temperatura od 18 stupnjeva na izmaku studenoga, to svakako jest.

- Doista je riječ o povijesnoj temperaturi izmjerenoj u Splitu. Područje Hrvatske inače je danima strogo podijeljeno na dva potpuno različita temperaturna dijela. Tako je unutrašnjost zemlje već duži niz dana smrzava pod slojem magle, niskih i običnih oblaka, a na Jadranu su temperature zraka iznimno visoke za dio godine. Tako su prethodne noći, a vrlo slično se nastavilo i tijekom jutra, temperature zraka na kontinentu bile od 2 do 5°C, na Jadranu od 15 do čak 20 Celzijevih stupnjeva - kaže Rade Popadić.

Mnogi se s razlogom pitaju odakle tako izražene temperaturne razlike pa Popadić objašnjava:

- Unutrašnjost zemlje pod dominantnim je utjecajem prostranog polja visokog tlaka zraka sa središtem iznad sjeveroistočne Europe, dok Jadran sve više biva izložen utjecaju jake ciklone u zapadnom Sredozemlju - kaže Popadić.

Ulaskom u prosinac zakoračili smo u klimatološku zimu, međutim od zime još neko vrijeme ništa, izmjenjivat će se oblaci i kiša, tu i tamo će proviriti i sunce, no na pravu zimu ćemo još neko vrijeme pričekati.

Osim u Hrvatskoj prava tropska atmosfera zabilježena je u nedjelju u južnoj Italiji gdje je izmjereno čak 30 stupnjeva, dok je u isto vrijeme na zapadu Rusije 20 Celzijevih stupnjeva

S obzirom da je ciklona u zapadnom Sredozemlju iznimno jaka i prostrana, njeni su vjetrovi pokupili velike količine saharskog zraka, pa zrak na našem području sadrži velike količine saharskog pijeska. Zbog toga će današnja kiša gotovo posvuda u zemlji sadržavati pustinjsku prašinu i pijesak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:49