‘INSCENIRANE PRIJETNJE‘

‘Najskuplji saborski zastupnik‘ na meti USKOK-a: Na presici je plakao, Grbin ga tješio, a onda je otkrivena prava istina

Uskok je podigao optužnicu protiv bivšeg čakovečkog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Stjepana Kovača

Stjepan Kovač

 Goran Mehkek/Cropix

Uskok je u utorak podigao optužnicu protiv bivšeg čakovečkog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Stjepana Kovača, međimurskog policajca Marija Severa te Damira Ledenčana kojega su navodno angažirali da inscenira prijeteće poruke Kovaču uoči posljednjih lokalnih izbora.

Riječ je o trojcu uhićenom istovremeno s međimurskim županom Matijom Posavcem osumnjičenom za primanje mita i trgovanje utjecajem, no taj se krak istrage nastavlja.

Uskok je u utorak, ne navodeći identitete, izvijestio da je optužnicu protiv Kovača, Severa i Ledenčana podigao pred zagrebačkim Županijskim sudom zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu.

Gradonačelnika terete da je od međimurskog policajca zatražio da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljeni navodi koje je doživio kao klevetničke i uvredljive, ali i štetne za kampanju na svibanjskim lokalnim izborima.

Kako bi inscenirali prijetnju Kovaču, što se progoni po službenoj dužnosti, policajac je angažirao trećeokrivljenog Damira Ledenčana koji je Kovaču poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću.

Kovač je potom zbog prijetnji prijavio nepoznatog počinitelja policiji, a taj je slučaj preuzeo osumnjičeni policajac kojega terete da je nakon utvrđenja mogućeg tvorca internetske stranice s rezultatima upoznao gradonačelnika koji je od načelnika Policijske uprave zahtijevao žurni dovršetak obrade.

Osim toga Kovač je navodno tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog prijetnje te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača.

image

Riječ je o trojcu uhićenom u rujnu 2021. istovremeno s međimurskim županom Matijom Posavcem

Ranko Šuvar/Cropix

Gradonačelnik je potom u javnosti tijekom izborne kampanje u svibnju ustvrdio da je žrtva prijetnji te da se počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata.

Policajca terete i da je od travnja 2019. do ožujka 2020. jednoj osobi odao da se nad njom i više drugih provode posebne dokazne radnje zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima, ali i dojavljivao podatke o policijskim radnjama, uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije istraživanja.

Zbog toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje.

Podsjetimo, Kovač je uhićen u rujnu prošle godine, a u predizborno vrijeme u prisutnosti šefa stranke Peđe Grbina je čak i zaplakao zbog navodne prijetnje smrću za koju sada Uskok tvrdi da ju je zapravo inscenirao.

Nedavno smo pisali o njemu kao o 'najskupljem saborskom zastupniku' o čemu opširnije možete pročitati OVDJE.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 16. travnja 2019. do 11. ožujka 2020. u Čakovcu, kao policijski službenik Policijske uprave međimurske kojem su bile dostupne informacije da se nad više osoba provode posebne dokazne radnje zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima posredstvom trgovačkih društava, jednoj od tih osoba rekao da se u odnosu na njega i ostale pripadnike kriminalne grupacije primjenjuju posebne dokazne radnje. To je učinio u cilju da osobama koje su bile uključene u navedenu kriminalnu aktivnost omogući da izbjegnu kazneni progon i sakriju dokaze o počinjenju kaznenih djela.

Ujedno je tijekom provedbe navedenih radnji toj osobi kontinuirao dojavljivao podatke o njihovom tijeku i sadržaju, uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije kriminalističkog istraživanja. Slijedom toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna od njih prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje po policijskim službenicima i potom realizirala njihovu prodaju.

Nadalje se osnovano sumnja da je u razdoblju od 27. travnja 2021. do 1. lipnja 2021. u Čakovcu, II. okr. gradonačelnik Grada Čakovca, nakon što je PU međimurskoj podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela klevete, koju je osobno zaprimio I. okr. policijski službenik i pritom ga upoznao s činjenicom da nema zakonske osnove za daljnje policijsko postupanje jer se kazneni progon za klevetu poduzima po privatnoj tužbi, od I. okr. zatražio, koristeći autoritet gradonačelnika, da ipak poduzme sve radnje potrebne da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljivani navodi koje je II. okr. doživio kao klevetničke i uvredljive i koji bi mogli umanjiti njegove izglede za pobjedu na predstojećim izborima za gradonačelnika, te da mu dostavi tako pribavljene podatke kako bi ih koristio za vlastite potrebe.

Potom je I. okr., u nakani da mu omogući pribavljanje takvih podataka, angažirao III. okr., a zatim su zajedno s II. okr. dogovorili kako će inscenirati kazneno djelo prijetnje na njegovu štetu, koje se progoni po službenoj dužnosti. Tako su dogovorili da će III. okr. poslati II. okr. prijeteće SMS poruke iz čijeg sadržaja bi proizlazilo da je počinitelj tog kaznenog djela ista osoba koja je izradila predmetnu internetsku stranicu, sve kako bi se pod izlikom prijave tog događaja PU međimurskoj od strane II. okr. stvorila osnova za pokretanje kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja identiteta autora internetske stranice.

U cilju realizacije dogovorenog, III. okr. je na mobitel drugookrivljenog poslao šest SMS poruka, uključujući i prijetnje smrću. Potom je II. okr. podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje, premda je znao da se radi o fingiranim SMS porukama i da ih je prema prethodnom dogovoru poslao III. okrivljeni. Nemajući razloga sumnjati u istinitost navoda kaznene prijave, policijski službenici su formirali predmet koji je dodijeljen u rad I. okr. jer je nadređene upoznao s činjenicom da je prethodno osobno zaprimio prijavu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja I. okr. je poduzimao mjere i radnje radi otkrivanja identiteta osobe koja je izradila internetsku stranicu, a zatim je po utvrđenju njezina potencijalnog tvorca s rezultatima upoznao II. okrivljenog. Slijedom toga je II. okr., koristeći autoritet gradonačelnika, od načelnika i zamjenika načelnika PU međimurske zahtijevao žurni dovršetak operativne obrade, te da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave te da se podaci o tome priopće javnosti, sve kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača. Prilikom svojih javnih istupa tijekom izborne kampanje, II. okr. je objavio da je počinjeno kazneno djelo prijetnje na njegovu štetu i da se prema rezultatima provedenih policijskih izvida mogućeg počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata na predmetnim izborima", objavio je USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2022 21:28