IPAK NEIZVJESNA UTRKA?

NAJNOVIJI REZULTATI ANKETE Josipović pobjeđuje već u prvom krugu, Kolinda osvaja 37%

 CROPIX

Kad bi se danas održali predsjednički izbori, aktualni predsjednik Ivo Josipović pobijedio bi - doduše, za dlaku - već u prvom izbornom krugu: trenutno mu podršku daje 50,3 posto birača. No, njegova rivalka, netom kandidirana HDZ-ovka Kolinda Grabar-Kitarović, i prije iznošenja političkog programa uživa potporu visokih 37 posto birača, a za očekivanje je da bi taj udio tijekom kampanje mogao dodatno rasti. Neodlučnih birača u ovom je trenutku 12,4 posto.

Vole ju muškarci

Pokazalo je to telefonsko istraživanje napravljeno za Dnevnik Nove TV na 687 ispitanika u posljednja dva dana. S obzirom na spolnu i dobnu strukturu te mjesto stanovanja pristaša glavnih kandidata za Pantovčak, Josipovića mahom podržavaju žene i glasači stariji od 60 godina, i to iz Primorja, Istre i sjeverne Hrvatske. Protukandidatkinju Grabar-Kitarović skloniji su podržati muškarci, birači u dobi između 45 i 60 godina te stanovnici Dalmacije.

Očekivano, Josipović može računati na glasove birača Kukuriku koalicije, ali i OraH-a te Laburista, dok Grabar Kitarović, osim u HDZ-u, ima značajnu potporu u Savezu za Hrvatsku. No, znakovito je da bi čak 20 posto birača HDZ-a u ovoj predsjedničkloj utrci svoj glas dalo Josipoviću, dok bi samo 2 posto birača Kukuriku koalicije glasalo za Kolindu Grabar-Kitarović.

Birači cijene oboje

Dobra je vijest da ispitanici oboje kandidata smatraju poštenim, vještim, radišnim i obrazovanim ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:49