NEPOVOLJNO VRIJEME

NAJGORE TEK DOLAZI Stigla nova upozorenja, najavljeni neverini: 'Vrijeme će biti opasno!'

 CROPIX/Meteoalarm

Kao što su meteorolozi najavili, Hrvatsku je u četvrtak zahvatilo kišno nevrijeme, koje je sa sobom donijelo osjetno zahladnjenje, posebice u unutrašnjosti. Temperature zraka u nekim su se mjestima prepolovile u odnosu na srijedu pa je, primjerice, Zagreb nakon maksimalnih 26 stupnjeva izmjerenih u srijedu dan kasnije bilježio maksimalac od tek 13 Celzijevih stupnjeva.

Nepovoljne vremenske prilike nastavljaju se i u petak te za da vikend. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak će biti pretežno oblačno s kišom, na istoku te osobito u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom, moguće ponegdje izraženijim. Kiša će nerijetko biti obilnija.

Prevladavat će razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak i istočnjak, na udare moguće i olujan, uglavnom u gorju. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura, a prema jugu jugo, potom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Temperatura zraka u gorju i središnjim krajevima uglavnom između 10 i 15, a u većini ostalih područja od 15 do 21 °C.

Meteoalarm je za sve dijelove Hrvatske objavio niz upozorenja. S obzirom da bi ponegdje moglo napadati i do 80 litara kiše po četvornome metru, za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Banovinu, Liku, Gorski kotar te srednju Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe na snazi je narančasta uzbuna.

'Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', navodi Meteoalarm uz narančasto upozorenje.

Zbog najavljenih snažnih, a ponegdje i olujnih udara vjetra, Meteoalarm je objavio žuto upozorenje za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Istru i sjeverno Primorje, Slavoniju i Baranju, dalmatinsko zaleđe, Banovinu, Liku i Gorski kotar. Dodatno žuto upozorenje zbog moguće grmljavinske oluje na snazi je za čitavu Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe te za Slavoniju i Baranju.

'Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike', navodi Meteoalarm uz žuta upozorenja.

Za vikend će biti promjenljivo, na kopnu nerijetko i pretežno oblačno. Povremeno još kiša, poglavito u subotu kada mjestimice može biti obilnija, a u Dalmaciji su mogući jači pljuskovi praćeni grmljavinom pa i lokalni neverini.

Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu slaba i umjerena, ponegdje i jaka bura i sjeverozapadnjak, a u subotu se očekuju jugo i istočnjak.

Jutarnja temperatura zraka između 9 i 14, na Jadranu od 13 do 18. Najviša dnevna između 15 i 20, na Jadranu te moguće na krajnjem istoku zemlje od 19 do 25 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30