MNOŽE SE ZABRANE

Najćudoredniji hrvatski grad: ‘Taj čovjek postaje već pomalo zastrašujuć...‘

Najnovija odluka Gradskog vijeća zabavlja javnost, ali i zabrinjava brojne građane. Gdje je tome kraj?

Pula (arhivska fotografija)

 Danijela Peracic/Cropix

Nakon što je u fokus nacionalnih medija dospio zabranom već rasprodanih koncerata na kojemu su zvijezde turbofolka trebale nastupiti u "njegovoj" Puli, ovih se dana nacija zabavlja novim setom zabrana gradonačelnika Filipa Zoričića. Nakon narodnjaka na red su došle plaže: Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom se na plažama zabranjuju nudizam i žestoka alkoholna pića.

- Ova odluka potvrđuje tezu da se nezavisne liste koje se na početku predstavljaju kao nadstranačke i bez ideologije na kraju pokažu desnim političkim opcijama. To je slučaj i s gradonačelnikom Zoričićem koji je sa svojom nezavisnom listom na vlast došao na valu nezadovoljstva građana IDS-ovom Gradskom upravom. Sada vidimo da njegov svjetonazor ne pripada generalnom stavu građana Pule. Puljani se u tim njegovim odlukama jednostavno ne prepoznaju. Pula je oduvijek bila progresivni i otvoreni grad, na tome je grad bazirao svoj razvoj i prosperitet - kaže vijećnica Možemo! Dušica Radojčić.

Tog nema u zakonu

Odluka o uvođenju reda na plažama našla se na udaru kritike i zbog svoje selektivnosti. Mnogima je nejasno zbog čega će se, primjerice, kažnjavati pijuckanje koktela, dok će ispijanje piva ili vina i dalje biti dopušteno.

Naime, u člancima 45. i 46. Odluke o redu na pomorskom dobru doista stoji da je "na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjeno konzumiranje jakih alkoholnih pića", uz pojašnjenje: "Pivo i vino, u smislu odredaba ovoga članka, ne smatraju se alkoholnim pićem".

image

Na pulskim plažama toples može, potpuna golotinja ne može. Vino i pivo mogu, ostali alkohol ne može...

Duško Marušić/CROPIX

- Gradonačelnik Zoričić u pravu je samo kada kaže da je novi Zakon o pomorskom dobru uveo obavezu da gradovi izrade odluke o redu na pomorskom dobru. I dobar dio odredbi u skladu je s novim zakonom. Problem je, međutim, što novi zakon nije zabranio konzumiranje alkoholnih pića niti nudizam na plažama, na što smo upozorili i prilikom postupka javnog savjetovanja o prijedlogu Odluke o redu na pomorskom dobru. Ponekad treba samo priznati i ispraviti vlastitu grešku. Umjesto toga, gradonačelnik je na koncu odlučio zabraniti nudizam i žestoka pića, dok je konzumiranje vina i piva i dalje dozvoljeno. Ali to vam je Zoričić. Zbog tih svojih sklonosti autoritarnom ponašanju izgubio je i velik dio zaposlenika Gradske uprave. Nedavno je na Gradskom vijeću priznao da je od dvjesto zaposlenika Gradsku upravu napustilo njih 55. Slično je i u komunalnom redarstvu, mislim da ih trenutačno samo troje radi - kaže Radojčić.

Kako god bilo, ubuduće će se ispijanje jakih alkoholnih pića na plažama kažnjavati globom od 600 do 1300 eura. Ista kazna predviđena je i za kupanje ili sunčanje bez gaćica. Jer, prema riječima samoga gradonačelnika, sunčanje u toplesu ostat će legalno.

Pažnju šire javnosti Zoričić ne privlači samo selektivnim pristupom (vino/votka, gaćice/top), već i obabirom toga što u "svom" gradu želi zabraniti.

Kaznili bakicu

Prije ispijanja džin-tonika i turbofolka, okomio se na bakice koje hrane mačke, ali i na prodaju pića i kave (!?) na kioscima. Nije šala, nakon što su mediji objavili priču sedamdesetogodišnje Puljanke koju su komunalni redari kaznili s 1342 eura zato što je hranila mačke u svojoj ulici, Zoričić se našao pod velikim pritiskom mačkoljubaca.

image

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić

Goran Sebelic/Cropix

Na koncu je morao popustiti i donijeti odluku kojom se osiguravaju punktovi za hranjenje mačaka lutalica. Nakon pritisaka odustao je i od zabrane prodaje kave i sokova na kioscima. Hedonist i nekadašnji župan Istarske županije Ivan Jakovčić kaže da će Zoričić na kraju platiti cijenu za svoje rigidne stavove i zabrane.

Konzervativac

- Sada je jasno da je Pula prvi put dobila vrlo konzervativnoga gradonačelnika. To je bila odluka građana koju svi trebamo poštovati. Međutim, zbog nazadnih stavova koje je kasnije pokazao smatram da će gradonačelnik Zoričić vrlo teško uvjeriti većinu Puležana da ga ponovno izaberu. Odluka o komunalnom redu na plažama pokazuje da živi izvan današnjeg vremena. Njegov pristup je toliko konzervativan da je već pomalo zastrašujuć - kaže.

Profesor filozofije i politički analitičar Žarko Puhovski kaže da su odluke o zabranama potpuno promašene: - Na Zoričića je očito utjecalo to što je pohađao Nadbiskupsku gimnaziju. Kada god se nađe u nekoj političkoj neprilici, okreće se rigidnom moralizmu, što je karakteristično za ljude koji su s pola uha prihvatili kršćanski nauk. Sad se zapleo sa zabranom ispijanja žestokih alkoholnih pića i nudizma na plažama. I to tako da gornji dijelovi tijela mogu biti obnaženi, dok donji dijelovi moraju biti pokriveni. Iako je to sasvim moguć stav, ostaje nejasno zašto bi to posebno trebalo normirati - kaže Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:52