NAJUSPJEŠNIJI

Najbolji školski listovi 2021. godine: Oduševili odlično obrađenim temama i čestoćom objava

Oni koji su u pandemiji uspjeli održati funkcioniranje svojih novinarskih i literarnih grupa zaslužuju naše poštovanje, rekao je glavni urednik Jutarnjeg Goran Ogurlić
 Marko Todorov/Cropix

U konkurenciji 38 školskih listova prijavljenih na peti po redu natječaj Jutarnjeg lista "Biramo najbolji školski list", naš je žiri odabrao ovogodišnje pobjednike. Na natječaj su pristigla 22 tiskana izdanja školskih listova, 12 osnovnih škola, devet listova srednjih škola, jedan učeničkog doma i 16 digitalnih izdanja školskih listova.

Pobjednici su odabrani nakon dva kruga procjene žirija Jutarnjega lista u sastavu: Dražen Arapović, zamjenik glavnoga urednika internetskog portala, Ivica Buljan, urednik Magazina, Nino Đula, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, Pavica Knezović Belan, urednica priloga Svijet, Mirela Lilek, novinarka, Tomislav Novak, urednik rubrike Jutarnji2, Dalibor Šimpraga, urednik rubrike kultura i Jasenka Vlašić Krbec, zamjenica voditelja grafičke redakcije.

Najbolji tekstovi

Ovogodišnji pobjednik u konkurenciji osnovnih škola je list Meštri Osnovne škole Ivana Meštrovića u Zagrebu. Školski list Čehuljica OŠ Šime Budinića iz Zadra je drugoplasirani, a treće mjesto pripalo je Zlatarskim iskricama, listu OŠ Ante Kovačića Zlatar i područnih škola u Donjoj Batini i Martinščini.

image
Meštri
Marko Todorov/Cropix
image
Čehuljica
Marko Todorov/Cropix
image
Zlatarske iskrice
Marko Todorov/Cropix

U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto osvojio je školski list zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga - Labos. Na drugom je mjestu list III. gimnazije u Zagrebu, Mi mladi, a na trećem list Drugačiji II. gimnazije u Splitu.

image
Labos
Marko Todorov/Cropix
image
Mi mladi
Marko Todorov/Cropix
image
Drugačiji
Marko Todorov/Cropix

Najbolji novinarski tekst u konkurenciji predloženih radova osnovnih škola je "Vukovarska priča moje Ome" Marcele Martić (8. b). Tekst je nominirala OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba. U srednjoškolskoj konkurenciji, najboljim novinarskim radom žiri Jutarnjeg proglasio je tekst pod naslovom "Nisam tražila", koji je napisala Dea Brezak (2. l) iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Lavovski posao

Prema ocjeni žirija, među digitalnim izdanjima srednjih škola i ove godine pobjedu odnosi list Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Prati ga Klasična gimnazija iz Zagreba i njihov list Mi, a treće mjesto pripalo je listu Srednje škole Mate Blažine u Labinu - Labinjonski đornalin.

image
Digitalni list Tabula Nova

U konkurenciji osnovaca, najboljim je proglašeno digitalno izdanje lista Zmajček, OŠ Vugrovec Kašina. Drugi je list Zaro, OŠ Monte Zaro iz Pule, a treći Mali Goran, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda.

image
Digitalni list Zmajček

List Meštri izdvojio se prvenstveno po odlično odrađenoj temi broja - fotografija. U srednjoškolskoj konkurenciji list Labos prema ocjeni žirija iznimno je precizno obradio temu broja - Nije lako srednjoškolcu - Zoom, Zoom, Zoom. U konkurenciji digitalnih listova osnovnih škola oduševio nas je portal "Zmajček", ponajprije učestalošću objava, a među srednjoškolskim portalima nenadmašinim se pokazala Tabula nova. Ekipa koja ih 'puni' uistinu obavlja lavovski posao, zaključak je žirija.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić odao je priznanje svim timovima koji su funkcionirali u ovoj teškoj školskoj godini.

- Oni koji su tijekom pandemije, a u dijelovima Hrvatske i potresa, uspjeli održati funkcioniranje novinarskih i literarnih grupa i raditi na načinima da to uobliče u neki sadržaj, zaslužuju naše poštovanje. Nadamo se da ćemo iduće godine imati normalne okolnosti, a mi ćemo opet nagrađivati najbolje - poručio je.

Obrazloženje odluka članova žirija čitajete u sutrašnjem broju Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 21:00