TKO RADI U SABORU?

Najbogatiji zastupnici Fiolić i Jambo samo dvaput se javili za riječ

 Željko Tutnjević/Cropix

ZAGREB - Najaktivniji zastupnici u Saboru su SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović i Gordan Maras, te nezavisni zastupnik Dragutin Lesar. Pokazuje to analiza informacijske službe Sabora za prvih 14 sjednica u ovom mandatu.

SDP-ova zastupnica Antičević Marinović od siječnja 2008. do sredine studenog ove godine za riječ se javila 438 puta, njezin kolega Maras 346. a Lesar 307. U samom vrhu su i HDZ-ovci Frano Matušić te Andrija Hebrang no većina njihovih javljanja bila je radi ispravaka netočnih navoda. Kod Matušića se tako od 280 javljanja na ispravke i replike odnosilo čak njih 118.

Među onima koji svoj posao u Saboru shvaćaju vrlo ozbiljno je i IDS-ovac Damir Kajin. On je čak 176 puta raspravljao uime svog Kluba. Iako IDS u Saboru ima tri zastupnika upravo je Kajin najčešće za saborskom govornicom. Kajinu za “vrat puše” nezavisni Lesar kojem je saborska služba zabilježila 134 rasprave, i samo 63 replike.

Za razliku od zastupnika koji na Markovu trgu revno sudjeluju u radu Sabora i rasprava i bez sumnje zarade svoje plaće, ima i onih koji služe isključivo za dizanje ruku.

Kao i u prošlom mandatu među najvećim šutljivcima su HDZ-ovac Stjepan Fiolić koji od početka mandata nije progovorio niti jednu riječ. Puno bolji nije niti HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo sa samo dva javljanja. To pokazuje kako najbogatiji zastupnici, a to su upravo Fiolić i Jambo, najmanje rade.

Imaju i SDP-ovci svoje “nevidljive” zastupnike - Branko Grčić, njihov gospodarski strateg javio se samo 6 puta, Zdravko Ronko pet, a Ljubo Jurčić deset. Pretrgao se nije niti zastupnik manjina Nazif Memedi sa dva javljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:36