ZIMA SE NE DA

NAJAVLJENA RADIKALNA PROMJENA VREMENA Past će do 35 centimetara snijega, bit će ga i u nizinama

Na južnom će Jadranu puhati orkansko jugo, na mahove do čak 130 kilometara na sat
 CROPIX

Nedjelja je u Hrvatskoj započela promjenljivo - gotovo posvuda je bilo oblaka, a ponegdje i kiše, dok je u najvišim predjelima bilo i snijega.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nastavku nedjelje bit će pretežno oblačno mjestimice s kišom, a u gorskim predjelima, ponajprije u Gorskome kotaru, i snijegom. Ponegdje obilnije oborine, osobito u Dalmaciji gdje su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a u Slavoniji jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno, prema otvorenom moru orkansko jugo, a na sjevernom dijelu okretat će na jaku buru. Maksimalna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8, u gorju malo niža, te na Jadranu između 9 i 14°C.

Meteoalarm je za Gorski kotar i Liku izdao žuto upozorenje zbog snijega, kojega bi moglo napadati do 35 centimetara. Za srednju i južnu Dalmaciju izdana su narančasta upozorenja zbog obilne kiše, ali primarno zbog orkanskih udara juga. Vjetar bi, prema najavama, na mahove mogao puhati do 130 kilometara na sat.

Za sjeverni Jadran vrijedi žuta uzbuna zbog bure koja bi na mahove mogla puhati brzinom od 65 kilometara na sat.

Žuta uzbuna znači da je vrijeme potencijalno opasno. 'Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike', savjetuje Meteoalarm.

Narančasto upozorenje znači da je vrijeme opasno. 'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', navodi Meteoalarm.

Snijeg sredinom tjedna moguć i u Zagrebu

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno. U unutrašnjosti još ujutro i prijepodne mjestimice slabe oborine, dok će na Jadranu uz promjenljivu naoblaku i dalje ponegdje biti pljuskova. Bura će na sjevernom dijelu oslabjeti, kao i jugo u Dalmaciji. Temperatura zraka od 4 do 9, a na Jadranu od 10 do 14 Celzijevih stupnjeva.

U utorak i srijedu na kopnu oblačno s kišom, u gorju snijegom, mjestimice i izraženijim. Temperatura zraka u osjetnom padu i u nizinskim predjelima. Na sedmodnevnoj je prognozi vidljivo da bi obilnijeg snijega na zagrebačkom području moglo biti u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu promjenljivo, mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, i to najviše tijekom utorka. Jaka bura na sjevernom dijelu, a jako jugo u Dalmaciji. Temperatura zraka u manjem padu.

Zimski uvjeti na cestama u Gorskom kotaru

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva1 te staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. U drugim dijelovima Hrvatske kolnici su većinom mokri i skliski od kiše. U Lici ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A1 između Gospića i tunela Sveti Rok, izvijestio je u nedjelju Hrvatski autoklub.

Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica, posebice na dionicama kroz gorja, mostovima i nadvožnjacima. Vozače se upozorava da ne kreću na put bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije: Split-Vis, Prapratno-Sobra, Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj. Također su u prekidu katamaranske linije Rijeka-Rab-Novalja, Split-Bol–Jelsa, Split-Hvar-V.Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02