INSPIRACIJA ZA ZAJEDNICU

Nagrade ‘Nada Dimić‘ za promicanje društvenih sloboda dodijeljene Mireli Čavajdi, Vanji Jurić i ‘Are you Syrious?‘

Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi "Sjena" koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Vanja Jurić i Mirela Čavajda, dobitnice nagrade Nada Dimić
 

 Ranko Suvar/Cropix

Fond za druge u utorak je nagrade "Nada Dimić" za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji "Are you Syrious?", a nagradu "Vesna Kesić" za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s, kako je istaknuto, ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Ovogodišnje nagrada Nada Dimić dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, ali i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala iznimni doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

image

Mirela Čavajda, dobitnica nagrade Nada Dimić

Ranko Suvar/Cropix
image

Vanja Jurić i Mirela Čavajda, dobitnice nagrade Nada Dimić

Ranko Suvar/Cropix
image

Vanja Jurić i Mirela Čavajda, dobitnice nagrade Nada Dimić i Bruno Isaković

Ranko Suvar/Cropix
image

Mirela Čavajda

Ranko Suvar/Cropix

"Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj", istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija - novinarka Snježana Pavić.

image

Vanja Jurić i Mirela Čavajda, dobitnice nagrade Nada Dimić

Ranko Suvar/Cropix

Nagrada se dodjeljuje osobama ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse bile motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa, istaknuo je Dobrović, Osim toga, kazao je je i da se tom nagradom odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju individualnih i društvenih sloboda.

image

Dodjela nagrada ispred ulaza u HDLU

Ranko Suvar/Cropix

Nagrada se sastoji od "ulične kocke" (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i od novčanog iznosa od 7500 kuna prikupljenim i od donacija građana kao Nagradu građana i građanki Grada Zagreba.

Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade "Nada Dimić", a ove godine je žiri odlučio da su dobitnice jedne nagrade "Nada Dimić" Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade "Nada Dimić" organizacija "Are You Syrious?" za aktivni angažman u pružanju pomoći izbjeglicama.

image

Članovi organizacije Are You Syrious, dobitnici nagrade Nada Dimić

Ranko Suvar/Cropix
image

Članovi organizacije Are You Syrious, dobitnici nagrade Nada Dimić

Ranko Suvar/Cropix

Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi "Sjena" koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Prošle godine ustanovljena nagrada "Vesna Kesić" za, kako je istaknuto, hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, u utorak je na svečanosti ispred zgrade HDLU dodijeljena novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

image

Tamara Opačić, dobitnica nagrade Vesna Kesić za novinarstvo.

Ranko Suvar/Cropix
image

Danka Derifaj, proslogodisnja dobitnica i Tamara Opačić, ovogodišnja dobitnica nagrade Vesna Kesić za novinarstvo

Ranko Suvar/Cropix

"Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj", istaknula je u obrazloženju članica žirija - novinarka Danka Derifaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 09:15