AFERA ‘DAJ MI PET‘

Nadzor u Klasičnoj trebao bi biti gotov do idućeg tjedna, Inspekcija razmatra poništenje ocjena

Dvije četvorke su sinu predsjednika države promijenjene u petice šest dana nakon što mu je završila nastava

Klasična gimnazija i Sanja Musić Milanović

 Neja Markicevic/Tom Dubravec/Cropix

Prosvjetni inspektor i u srijedu je boravio u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naložio pokretanje inspekcijskog nadzora u najstarijoj srednjoj školi u Hrvatskoj zbog afere "daj mi pet".

Glavna akterica je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović, koja je javno objavila pismo poslano upravi gimnazije, želeći dokazati da nije tražila od škole promjenu zaključne ocjene za svoje dijete iz dva predmeta, već je - nakon završetka nastavne godine - kritizirala i propitivala metode rada nastavnice matematike. Nakon toga, prema informacijama Jutarnjeg lista, zaključne ocjene njezina sina i još nekoliko učenika su promijenjene iz četvorki u petice, zbog čega ostaje opravdana sumnja na pritisak.

Inspektor koji se drugi dan nalazi u Klasičnoj gimnaziji ima pravo pregledati pedagošku dokumentaciju i evidencije te uzeti izjave od zaposlenika škole. Ravnateljica gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić dužna je pak po zakonu inspektoru osigurati uvjete za provedbu nadzora i ustupiti mu podatke, tako i one iz e-dnevnika u kojem bi trebalo biti vidljivo vrijeme unosa zaključnih ocjena.

Razrješenje ravnateljice

Ako inspektor utvrdi da ocjene nisu zaključene propisno, po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji ima pravo narediti školi da poništi ocjene. U kojoj je fazi nadzor, u ovome trenutku nije poznato jer inspektor podliježe obavezi čuvanja službene tajne. Očekuje se da bi prosvjetna inspekcija ovaj slučaj trebala završiti do početka idućeg tjedna, nakon čega će biti poznato hoće li doći do poništenja zaključne ocjene, odnosno hoće li biti sankcija za djelatnike škole.

Kako neslužbeno doznajemo, zasad nema elemenata za razrješenje ravnateljice. U slučaju ako se dokaže da je radila pritisak na pojedine nastavnike da promjene zaključne ocjene, njezina bi smjena bila izvjesna.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec smatra da bi svakako trebalo donijeti novu zaključnu ocjenu ako prosvjetna inspekcija utvrdi da je ta ocjena mijenjana na nezakonit način.

Posljedice

- U tom slučaju treba utvrditi osobnu odgovornost svih osoba koje su sudjelovale u nezakonitom zaključivanju ocjena. Ako inspekcija utvrdi da takva ocjena ostaje, samim time možemo zaključiti da je ona ispravna i zakonita, onda očito nitko ne bi niti trebao snositi posljedice - kaže Hitrec.

Naime, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju zaključne ocjene donose se na kraju nastavne godine javno, pred razredom, a ne prepravljaju se naknadno, osim ako je roditelj u zakonskom roku podnio zahtjev za preispitivanjem ocjene na ispitu pred povjerenstvom škole. Ocjena povjerenstva je ujedno konačna ocjena.

Školski odbor

Prema posljednjim informacijama, u petak će se održati sjednica školskog odbora Klasične gimnazije, na kojoj se očekuje i rasprava o situaciji. Jedna od intencija, ne samo pojedinih članova školskog odbora nego i sindikata, jest pokušaj zaštite nastavnice na koju je navodno rađen pritisak da promijeni ocjenu.

- Kolegica na koju je izvršen pritisak za ocjenu, a to se moralo dogoditi jer nastavnici u e-dnevnik ne mogu bez administratora promijeniti zaključnu ocjenu, to nije smjela napraviti. Mogla bih razumjeti da ne poznaje pravila posla kojim se bavi ako je tek položila stručni ispit, a zbog toga smatram da je najgori ishod ako nastavnica dobije sankciju - kaže Nada Lovrić, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Potvrđuje kako nastavnica matematike na koju je navodno ravnateljica radila pritisak da promijeni ocjenu nije članica sindikata.

- Nažalost, nastavnici nam se rijetko obraćaju kada je na ovakav način ugrožena njihova autonomija rada. Ako ste sami, na vjetrometini, podložni pritisku roditelja, ravnatelja i ostalih, teško se izboriti za transparentan rad - kaže Nada Lovrić.

Velik broj jedinica

Neslužbeno doznajemo da učenici u Klasičnoj gimnaziji imaju problema s matematikom koju, prema popisu na službenim stranicama škole, predaje pet nastavnika. Naime, navodno je zaključeno 60 negativnih ocjena iz matematike od prvog do trećeg razreda, što je za ovu vrstu gimnazije jako puno, čak i ako je riječ o dvije zaključene jedinice po razredu.

- Ako je ta informacija točna, dodatno čudi da je Sanja Musić Milanović 24. lipnja podlegla ideji pritiska da se ocjena vrlo dobar preinači u odličan zbog, kako je navela u mailu, propusta nastavnice - komentiraju naši sugovornici.

Podsjetimo, Sanja Musić Milanović je među ostalim mladoj nastavnici matematike zamjerila što je nije bilo nekoliko tjedana na nastavi, ustvrdila je da je pisana provjera podrazumijevala i 20 posto neodržanog gradiva te da je došlo do greške pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri, zbog čega je njezino dijete izgubilo na vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 17:16