ZATVOR NA BILICAMA

Nadbiskup Križić održao misu za splitske zatvorenike: ‘Ne gubite nadu‘

Zatvorenicima u propovjedi je poručio da ne budu tjeskobni, beznadni ili obeshrabreni jer je stvarnost Božića moguće doživjeti na različitim mjestima

Nadbiskup Zdenko Križić

 Tom Dubravec/Cropix

Zatvorenici u splitskom zatvoru imali su u ponedjeljak euharistijsko slavlje u zatvorskoj kapeli sv. Josipa radnika na Bilicama koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić te im poručio da ne gube nadu i pouzdanje u bolju budućnost.

Zatvorenicima u propovjedi je poručio da ne budu tjeskobni, beznadni ili obeshrabreni jer je stvarnost Božića moguće doživjeti na različitim mjestima te naglasio da je slavlje Božića prvotno unutarnja i duhovna stvarnost, a ne izvanjska.

Prvi Božić, kada se rodio Spasitelj Isus Krist, nije bio proslavljen u obilju ili blještavilu već u štalici, na neuglednim jaslama, dodao je.

"U Bibliji postoji zanimljiv događaj koji se zbio u zatvoru. Sveti Pavao je na jednom od svojih mnogobrojnih putovanja bio zarobljen i bačen u tamnicu. Sveti pisac bilježi da je Pavao, zajedno sa svojim suputnikom, počeo pjevati. I svi su im se čudili kako mogu u takvim trenucima pjevati i slaviti Boga. No, Pavao je mogao pjevati u takvim trenucima jer je znao da nije ni u tamnici sam. Nije gubio nadu i pouzdanje u bolju budućnost", rekao je nadbiskup Križić, stoji u priopćenju u utorak.

Rekao je i da su dvije najveće napasti u životu zatvorenika - prva je da osoba zavoli tamu i grijeh te ga čini kontinuirano, a druga je uvjerenost da je nemoguće promijeniti život jer smo previše grešni. ​S tim povezana napast je utjecaj mišljenja drugih, dodao je.

Možete pomisliti da vas svi vide isključivao kao grešnike, prijestupnike zakona i zatvorenike... no, najvažnije je postati svjestan da u sebi nosimo puno toga dobroga te vjerovati da se možemo promijeniti, rekao je upozorivši da se često može dogoditi da bližnji, pa čak i društvo, priječe promjenu pojedinca.

Svima se, rekao je, može dogoditi ‘žuta minuta‘. I svi smo nekada potpali pod utjecaj zla na ovaj ili onaj način. No, to ne znači da je u čovjeku samo zlo. Stoga, nemojte ni vi zaboraviti da nosite u sebi puno toga plemenitoga, poručio je nadbiskup Križić zatvorenicima.

Na kraju je svima još jednom čestitao Božić i Novu godinu sa željom da naprave radikalne promijene u svojim životima na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:13