NEMA KRIZE

Nadan Vidošević: Ured u Moskvi plaćat će 4,8 milijuna kuna godišnje

Hrvatska gospodarska komora otvorila je predstavništvo u Moskvi koje će plaćati 780 tisuća dolara godišnje, iako je upitna isplativost i svrha tog poslovnog poteza
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Moskvi, koje je otvoreno u subotu, nalazi se u centru Moskve na adresi Neglinnaya 14, a najam 780 četvornih metara stambenog i poslovnog prostora HGK će godišnje stajati 780 tisuća američkih dolara!

Taj podatak potvrdili su nam u službi za odnose s javnošću HGK. - Predstavništvo se nalazi u najstrožem poslovnom centru Moskve, a najam stoji tisuću dolara po kvadratu na godišnjoj razini. Cijena je, s obzirom na cijene ruskog tržišta nekretnina, ne samo uobičajena već i povoljnija s obzirom na lokaciju. Predstavništvo se nalazi nasuprot centralne banke, centralne porezne uprave i CUM-e - tvrde u HGK.

Osim ureda tamo će gospodarstvenici moći i prespavati.

Opravdanje cijene

- A mladi će dolaziti učiti ruski jezik koji će nam za buduću suradnju ovih dvaju tržišta biti neophodan - doznajemo u HGK. U predstavništvu je zasad zaposlena samo jedna osoba, direktor.

Poznavatelj odnosa između Hrvatske i Rusije Davor Štern nije iznenađen visinom cijene najma u centru Moskve, u kojoj su, kaže, cijene iznimno visoke.

Ali postavlja se pitanje, kaže Štern, isplativosti. On smatra da je otvaranje predstavništva u samoj Moskvi promašen potez.

Ne isplati se

- Moskva je zasićena svime i svačime, to je kao da otvorimo predstavništvo u New Yorku. Da smo to napravili prije 13 godina, onda bi to već imalo smisla, ali danas nema. Trebali smo, primjerice, otvoriti predstavništvo u nekom nerazvijenijom dijelu Rusije - kazao je Štern. Na otvorenju ureda HGK bila je premijerka Jadranka Kosor te Nadan Vidošević, predsjednik HGK, i Georgi Georgievič Petrov, potpredsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:26