JASNA PRAVILA

Nacionalni ispiti neće utjecati na zaključne ocjene, škole će rezultate dobiti tek na kraju nastavne godine

Na ocjenjivanju je angažiran 891 ocjenjivač, a uz njih je još 70 članova stručnih radnih skupina, tj. moderatora ocjenjivanja

Učenici osmih razreda pišu prvi nacionalni ispit 

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Rezultati nacionalnih ispita, koje su nedavno prvi put polagali svi učenici osmih razreda, bit će na državnoj razini objavljeni do konca svibnja. No kako doznajemo, pojedinačne rezultate svojih učenika škole će dobiti tek na samom kraju nastavne godine, čime će biti onemogućeno da ih učitelji koriste u svrhu zaključivanja ocjena iz pojedinih predmeta.

Zadnji dan nastavne godine je 21. lipnja, a u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) potvrđuju da će rezultate nacionalnih ispita škole i učenici dobiti 20. ili 21. lipnja. Praksa u školama jest da se ocjene iz pojedinog predmeta zaključuju na posljednjem satu nastave (ili ranije), a zadnji dan škole prolazi uglavnom u ležernoj atmosferi, pogotovo kad je riječ o osmašima koji se toga dana opraštaju od svoje osnovne škole.

U NCVVO-u su više puta isticali da ove godine rezultati nacionalnih ispita neće ni na koji način utjecati na zaključne ocjene, niti će biti jedan od kriterija za upis u srednju školu. Ipak, dio učitelja bio je sklon varijanti da učenika, ako je predmetna ocjena između (primjerice tri ili četiri) i ako je ostvario viši prosjek na nacionalnom ispitu, nagrade višom ocjenom. Budući da NCVVO planira rezultate pustiti školama predzadnjeg, odnosno najkasnije zadnjeg dana nastavne godine, jasno je da bi dotad predmetne ocjene već trebale biti zaključene, barem za veliku većinu učenika.

Rezultati vidljivi učenicima i roditeljima

Ravnatelj Centra Vinko Filipović objašnjava da će rezultati učenika, nakon što dospiju do škola, biti objavljeni u e-dnevniku u rubrici "bilješka" i iskazani brojem bodova s ekvivalentnim postotkom.

- Očekujemo da će učitelji odmah nakon dobivenih rezultata 20. ili 21. lipnja unijeti rezultate u e-dnevnike kako bi čim prije mogli biti vidljivi učenicima i roditeljima - kaže Filipović.

image

Vinko Filipović

Goran Mehkek/CROPIX

Navodi da je u postupku ocjenjivanja čak oko 320 tisuća ispita, a osim ogromnog broja ispita - gotovo tri puta većeg nego na državnoj maturi - u NCVVO-u su napravili 42 inačice redovnih ispita, 84 inačice ispita s prilagodbom ispitne tehnologije i 192 ispitne inačice prevedene na jezik i pismo nacionalnih manjina za svih osam predmeta.

- Dosad su ocijenjeni ispiti iz Hrvatskog, Engleskog, Njemačkog i Francuskog jezika, zatim iz Talijanskog, Srpskog, Mađarskog i Češkog kao materinskog jezika, Matematike i Geografije. Do 20. travnja bit će ocijenjeni ispiti iz Fizike, Biologije, Kemije i Povijesti - najavljuje ravnatelj.

Na poslovima ocjenjivanja ispita angažiran je 891 ocjenjivač, a uz njih je još 70 članova stručnih radnih skupina, odnosno moderatora ocjenjivanja.

Čemu će služiti rezultati nacionalnih ispita?

- Rezultati nacionalnih ispita bit će korisni učenicima, školama i nacionalnim obrazovnim institucijama. Učenicima jer će na temelju rezultata moći realnije procijeniti koju srednju školu žele upisati, škole će na temelju rezultata vidjeti u kojoj mjeri su rezultati bolji ili lošiji u odnosu na državni prosjek, a državne institucije kao što su Agencija za odgoj i obrazovanje će temeljem rezultata moći jasnije kreirati programe stručnog usavršavanja učitelja.

Učiteljski fakulteti će također temeljem rezultata imati smjernice što mijenjati u inicijalnom obrazovanju učitelja, do toga da će se analizom i temeljem praćenja rezultata možda trebati intervenirati i u kurikulume nekih predmeta - objašnjava Vinko Filipović, dodajući da će to biti moguće nakon temeljitih analiza provedbe nacionalnih ispita u sljedećim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:11