REDUKCIJE VODE

Načelnik Rakovice Mihovil Bićanić poziva državu da riješi problem s vodoopskrbom

Načelnik Bićanić donio je odluku o redukciji vode danas od 12,30 do 17 sati

Mihovil Bićanić

 Ronald Goršić/Cropix

Zbog naglog pada razine vode u vodospremi Lisini, iz koje se opskrbljuje rakovički vodovod, načelnik općine Mihovil Bićanić donio je u utorak odluku o redukciji vode u tome mjestu, a pozvao je državu da počnu radovi na novome, 22 kilometra dugom dobavnom pravcu vode iz Ličke Jasenice.

Načelnik Bićanić donio je odluku o redukciji vode danas od 12,30 do 17 sati, a u Rakovici su inače uobičajne noćne redukcije vode.

Da bi se dovozila voda i punila vodosprema Lisina, prije je osigurana je cisterna iz Robnih rezervi, a danas i jedna iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe.

Kako je za Hinu rekla županica Martina Furdek Hajdin, problem vodoopskrbe u ljetnim mjesecima za općinu Rakovicu je dugogodišnji. Prošlih se godina najčešće pojavljivao u kolovozu, a ove je godine počeo i prije, dodala je.

“Razlog je i sušna godina i oko 12 posto veća potrošnja vode nego prošle godine zbog povećanog broja turista”, rekla je županica.

Radi se na trajnom rješavanju problema, a to je opskrba Rakovice vodom s izvorišta Ličke Jesenice, za što su Hrvatske vode osigurale deset milijuna kuna, ponajprije za projektnu dokumentaciju i za sve potrebno do dobivanja građevinske dozvole.

Dok traje ta investicija, ulagalo se u sanaciju vodovodne mreže kako bi poroznost i gubici vode bili manji, a Furdek Hajdin je ustvrdila kako su “sada gubici na sasvim prihvatljivom minimumu”.

“Mi kao Karlovačka županija imamo sredstva za takve nepogode te smo iz tog izvora osigurali novac za dva radnika koji će dovozi cisternama vodu do Lisine”, rekla je Furdek Hajdin.

Bićanić je zahvalan za pomoć, ali je nužno, istaknuo je, početi što prije graditi 22 kilometara vodovoda i vodosprema u Ličkoj Jesenici, za što će trebati do 150 milijuna kuna i oko četiri godine.

“Sadašnje je stanje neodrživo, dobivamo iz koreničkog vodovoda oko 22 litre vode u sekundi, a potrošnja nam je ljeti u jutarnjim i večernjim satima od 35 do 40, pa i 45 litara u sekundi. Problem je što smo 50-ak dana u godini u stalnom deficitu s količinama vode te nakon nekog vremena razina vode u vodospremi dolazi do kritične točke od 1,15, kao danas”, rekao je Bićanić.

Vode nije bilo ni u petak, kada je razina bila jedva pola metra, ali je njezino zatvaranje oko pet sati, dodao je, “spasilo Rakovicu od još većeg problema”.

“Redukcije za nas nisu novost, živimo ih 20 godina, ali uglavnom noću, one nam omogućavaju da se ne bi dogodilo da se dovedemo do stanja da pet dana ili više nitko nema nimalo vode”, rekao je Bićanić i pozvao državu da se ubrzaju radovi novog dobavnog pravca iz Ličke Jasenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:20