'BANDIĆ IZ SV. ĐURĐA'

NAČELNIK KRAVAMA I SVINJAMA ZA BOŽIĆ DIJELI 140.000 KUNA Gradi fontane, suseljanima plaća izlete na more, daje božićnice i ljudima i stoci

'Pomažem onima koji još imaju blaga jer ovdje je sve manje i životinja i ljudi'
Josip Jany i Josip Kos
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ako netko dosad nije čuo za Sveti Đurđ, sad sigurno jest, jer ta je mala podravska općina posljednjih nekoliko dana medijski hit. Neočekivanu slavu Svetom Đurđu priskrbila je podjela božićnica kravama i krmačama koja se isplaćuje iz općinskog proračuna. Svim kravama ususret Božiću Općina daruje po 200 kuna, a po 100 kuna božićnice može dobiti maksimalno pet krmača iz jednoga gospodarstva. Na božićnice za blago potrošeno je nešto više od 140.000 kuna ukupno.

- Ekoproizvod u Hrvatskoj se ne prizna i sve ga je manje, a sve je više uvoza. Tu sam gdje jesam, a nekad je ovo bio kraj s puno svinja i krava. Zato sam onima koji još imaju blaga, a svi oni teško žive, na neki način želio pomoći pokrićem barem za režijske troškove. Svakim ih je danom sve manje, budućnost nemaju, a mladost se time ne želi baviti. Hrvatskoj Vladi odgovara da što više uvozimo kako bi u proračun dolazilo više novca - smatra Josip Jany.

Uvjerljiva pobjeda

Načelnik Općine Sveti Đurđ osebujan je čovjek. Obrtnik, po zanimanju vodoinstalater, dospio je na čelo Općine kao HNS-ov kandidat s više od 87,5 % osvojenih glasova na lokalnim izborima 2017. godine. Općina je do prije koju godinu bila među najsiromašnijima u Hrvatskoj. No, zahvaljujući poreznim reformama iz mandata ove Vlade, proračun Općine je sa 3,5 milijuna kuna, došao na približno 6,5 milijuna kuna, pa je i načelnik s plaćom od 10.000 kuna krenuo u ostvarenje svojih vizija. U tijeku je gradnja dječjeg vrtića, a priprema se i projekt gradnje Doma za starije, koji će se prije popuniti nego vrtić. Mladi su iz općine odlazili pa je starčadi o kojoj nema tko brinuti sve više. Umirovljenici s mirovinama do 2000 kuna od Općine dobivaju najveću božićnicu u okolici - 300 kuna.

Uz to su stanovnici dobili i dvije fontane, svaka s po šest vodoskoka, a postavljene su na udaljenosti pet metara jedna od druge.

- Želim da mještanima bude lijepo, a fontane su lijepe. Kao Bandić sam? Moja fontana stoji 10.000 kuna, a njegova valjda milijune - govori Josip Jany.

Uvijek malo više od drugih

- Svaka čast na tome i na načelnikovoj boljki da uvijek mora barem malo više od drugih - kažu neistomišljenici Josipa Janyja. No, iako se u mnogočemu s njim ne slažu i kažu da je “samo veliki populist”, nitko nam imenom i prezimenom nije želio komentirati načelnika iako ga vole tračati pa su i božićnice za krave i krmače vruća tema. Njegovu populističku stranu vide i u tome što svako ljeto, na trošak Općine, zakupi autobus i zainteresirane suseljane vodi na jednodnevni izlet na more.

- Božićnice su mu sad neka fora, a zapravo tim novcem potkupljuje svoju stranačku pajdašiju. Jeste vidjeli tko ima najviše krava? Njegov HNS-ovac, predsjednik Mjesnog odbora Priles, Josip Kos, a svinje ima Damir Jagić iz Hrženice, isto HNS-ovac. No, taj se ne bude pomogao sa 500 kuna, koliko može dobiti za svinje, ali sigurno mu se lijepo vidi - govori Đurđevčanin s kojim smo se našli u Ludbregu jer nije želio biti viđen s novinarima u Svetom Đurđu. Ni načelnikova oporba u općinskom Vijeću neće javno reći ružnu riječ o njemu i sve će HNS-ove prijedloge na sjednicama izglasati jednoglasno.

Sveti Djurdj, 061219.
Opcina Sveti Djurdj kod Ludbrega daje bozicnice za krave u iznosu od 200 kuna, a za krmace 100 kuna.
Na fotografiji: Josip Jany, nacelnik opcine Sveti Djurdj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Josip Jany, načelnik općine Sveti Đurđ

Prozvani “pajdaš” Josip Kos, na odabir istoimenog Janyija, bio je domaćin reporterskoj ekipi Jutarnjeg lista, kao i drugim novinarima koji su ovih dana obilazili Sveti Đurđ. Za 20 krava u štali u dvorištu moderne obiteljske kuće u Prilesu, Josip Kos je od Općine Sveti Đurđ dobio 4000 kuna.

- Novac će dobro doći, troškovi su veliki. Jasno, zahvalni smo Općini na pomoći - kratak je bio gazda Kos.

U Svetom su Đurđu, kao i ostatku Hrvatske, krave desetkovane. U posljednje tri godine broj krava i krmača smanjio se doslovno za pola. Sa 58 vlasnika krava broj uzgajivača pao je na njih 30, a broj krava je sa 300 pao na 150. Krmača je pak bilo 3000, danas ih je 1500.

Nije ovo prva godina da krave dobivaju božićnice u Svetom Đurđu, nego treća zaredom.

- Kad vidite kako ti ljudi teško žive, morate to cijeniti, ja cijenim. O malom se čovjeku rijetko netko brine, a mi ih ovdje imamo puno i moramo se pobrinuti za njih. Tako radim otkad sam došao, a tako ću raditi i ubuduće - kaže načelnik.

Uz božićnice za krmače i krave, dvije fontane, tri rotora i unosnu zgradu Općine na čijem se djelomičnom najmu zaradi za dvije bruto plaće općinskih zaposlenika, Sveti Đurđ ima i nogometnu školu sa 150 mladih nogometaša. Josip Jany jedan je od rijetkih načelnika iz Varaždinske županije koji je odbio poslušati župana Čačića i financijski pomagati NK Varaždin. - Oni bi nama trebali davati, pa mi odgajamo mlade nogometaše! Ovdje počinju. Da ne bih ja plaćao one njihove kvaziprofesionalce - mirno se pita Josip Jany bez podignutog tona.

Za krave više

Ovih dana prati vijest o zatvaranju trgovačkog lanca KTC-a nedjeljom. I on je u svojoj općini želio zatvoriti nedjeljom trgovine, kao što je to učinio valjda još i manji Martijanec, ali prepriječio se METTS. Uvjet je bio “svi ili nitko”, a međimurski lanac, kojeg na sreću Martijančana kod njih nema, odbio se solidarizirati s radnicima. Dolazak ministra Predraga Štromara u Sveti Đurđ iskoristio je da ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade upozori da je bez 5000 kuna prosječne plaće život u Hrvatskoj loš.

Zašto krave dobivaju veće božićnice od svinja?

Ne zbog toga jer “načelnikov pajdaš iz Prilesa” ima krave, a ne i svinje, nego zato što svinjogojstvo u Hrvatskoj, pa tako i u Svetom Đurđu, pokazuje pozitivan trend.

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju rast proizvodnje u svinjogojstvu u 2018. za 5,8 posto u odnosu na godinu prije, a u govedarstvu je proizvodnja pala za 8,4 posto.

Načelnik Svetog Đurđa Josip Jany u budućnosti namjerava, bude li sreće s novcem, isplaćivati i veće božićnice krmačama i kravama. Plan je primatelje božićnice proširiti i na junice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:34