BOLJI UVJETI

Na Vladi prihvaćen dodatak Kolektivnog ugovora kojim se povećavaju plaće u zdravstvu

 Dragan Matić / CROPIX

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.

Predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Također, povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti, kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.

Sredstva za provedbu Dodatka II. u ukupnom iznosu od 400 milijuna godišnje planirat će se u prijedlogu Financijskog plana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Novac za isplatu dodatka u ovoj godini u iznosu od 100 milijuna kuna osigurat će se internom preraspodjelom u Financijskom planu HZZO-a i projekcijama za 2020. i 2021 godinu, rečeno je na sjednici Vlade.

Dodatkom je uređeno i usklađivanje s odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04