KAŽNJIVI IZOSTANCI

Na sudu zbog neopravdanih: Zbog markiranja djece roditeljima 5 tisuća kuna kazne

Roditelji čija djeca eskiviraju nastavu mogli bi to i platiti! Zbog “markiranja” svoje djece, naime, suočavaju se s mogućom kaznom i do 5000 kuna, piše Glas Slavonije.

Na osječkom Prekršajnom sudu ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za taj gospodarstveni prekršaj. Željka Ravlić-Bubalović, zamjenica predsjednice Prekršajnog suda, kaže kako se uglavnom radi o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji.

"Prema Zakonu o osnovnom školstvu školovanje je obavezno , no ima slučajeva gdje roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju. Kad se nakupi velik broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju nama. Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu", ispričala je Ravlić-Bubalović.

Dodala je kako se ondje rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole. Da takvih slučajeva ima, potvrdila je i dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, koja kaže da odgodu ne traže samo roditelji čija su djeca rođena oko 31. ožujka, kad je granica za upis djece s navršenih šest godina, nego i roditelji starije djece. No, roditeljska odluka ne može biti samostalna, nego pitanje odgode upisa rješava i komisija te se potom pronalazi povoljno rješenje.

"Nekad se odmah primijeti da dijete ne može izdržati praćenje nastave ili ima kakvih govornih teškoća, odnosno bolest i u tom slučaju se priznaje odgoda upisa. Godina dana puno znači za dijete u toj dobi, koje se osamostali i potom dogodine redovito upiše prvi razred", zaključuje Buljan, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17