PORUKA GRAĐANIMA

Na snagu stupila velika promjena u gruntovnicama, Ministarstvo tvrdi: Neće se ništa plaćati više, čak ćete i uštedjeti

Građani više ne mogu sami u gruntovnicama podnositi prijedloge za upis svojih nekretnina u zemljišne knjige, nego se moraju obratiti javnom bilježniku ili odvjetniku

Ilustracija, ured javnog bilježnika

 Dragan Matić/Cropix

Od danas, petka 10. veljače građani više ne mogu sami u gruntovnicama podnositi prijedloge za upis svojih nekretnina u zemljišne knjige, nego se moraju obratiti javnom bilježniku ili odvjetniku koji će to elektronskim putem učiniti za njih.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave tvrde, međutim, kako ih ovo pravilo koje je stupilo na snagu s izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama neće izložiti povećanom trošku, nego će čak nešto uštedjeti.

Iznose podatak da je trošak predaje prijedloga neposredno na sudu iznosio 33,18 eura, a isto je toliko koštao ako se predao putem pošte, s time da bi ga uvećao trošak poštarine. Sada će ukupan iznos troškova za predaju prijedloga elektronički putem javnog bilježnika iznositi 29,86 eura.

- Dana 10. veljače stupile su na snagu odredbe Zakona o zemljišnim knjigama prema kojima se postupak upisa u zemljišne knjige podnosi elektroničkim putem, putem javnog bilježnika ili odvjetnika. Spajanjem sustava ZIS (Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra) sa sustavom e-Spis i e-Notar omogućena je elektronička dostava svih sudskih odluka za provedbu u zemljišnim knjigama - kaže se u priopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave i potom objašnjava kako zbog toga građani neće biti izloženi novim troškovima.

image

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjećaju da se za elektroničke prijedloge plaća 50 posto pristojbe, a da je Pravilnikom o privremenoj javnobilježničkoj tarifi određeno da se za postupke za koje se do sada nije naplaćivala sudska pristojba neće naplaćivati ni javnobilježnička nagrada.

Javnobilježnička tarifa za podnošenje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu iznosi 8 bodova (što je 10,62 € bez PDV-a, a s PDV-om 13,27 €), dok sudska pristojba iznosi 16,59 € (sa 33,18 € je smanjena na 16,59 € jer za elektroničke prijedloge iznosi 50 posto) čime je ukupan iznos troškova za predaju prijedloga elektronički putem javnog bilježnika 29,86 €.

- Uredi javnih bilježnika i odvjetnika prostorno su raspoređeni po teritoriju čitave Republike Hrvatske što znači da će navedena usluga građanima biti još dostupnija u odnosu na prethodno zakonsko uređenje. Novo zakonodavno uređenje ima za cilj osigurati veću ažurnost zemljišnih knjiga, ali i ubrzati zemljišnoknjižne postupke, budući da su navedene izmjene osigurale vođenje zemljišnih knjiga u cijelosti u elektroničkom obliku (glavne knjige i zbirke isprava), elektroničke zemljišnoknjižne predmete u redovitim postupcima te cjelokupno elektroničko provođenje postupaka u zemljišnim knjigama - zaključuju u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:56