PO UPUTAMA POLICIJE

NA SJEDNICI VLADE USVOJEN NOVI ZAKON, VOJSKA MOŽE NA GRANICU! Merkel oduševila premijera: 'Sastanak je bio sjajan'

Zagreb, 040316. Markov trg.Banski dvori.Redovna sjednica Hrvatske vlade.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Tihomir Oreskovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i dopune Zakona o obrani kojima se omogućava da iznimno, kada Ministarstvo ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan Zakonom o obrani.

Predloženo je donošenje dopuna obaju zakona po hitnom postupku i one su upućene na usvajanje u Hrvatski sabor, s obzirom da to zahtijevaju "osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize", navodi se u obrazloženju prijedloga tih zakonskih dopuna, uz napomenu da za njihovu provedbu nisu potrebna dodatna sredstva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako se radi o refleksu na trenutnu situaciju i okruženje i da će se Oružane snage u nadzoru granice koristiti samo iznimno i prema uputama policije.

Predloženom dopunom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice i da odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević.

U obrazloženju prijedloga navodi se kako se zbog migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. "balkanskoj ruti“ i članice Europske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Republike Hrvatske daju potporu u zaštiti državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao, objašnjava predlagač. Stoga se, ako Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade RH procjene, na temelju analize rizika zbog velikog pritiska migranata i potencijalnog izbijanja humanitarne krize, da je povećana ugroza unutarnje sigurnosti i da postoji prijetnja sigurnosti državne granice, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Potpora Angele Merkel dobar je signal!

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković je, otvarajući u petak Vladinu sjednicu, protekli tjedan ocijenio iznimno uspješnim vezano uz razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu u jačanju međudržavnih odnosa, pri čemu je posebno istaknuo njezinu potporu Vladinom programu koju smatra pozitivnim signalom.

Naglasio je kako postoji ogroman potencijal za suradnju na području investicija, da je potrebno ojačati investicijsku klimu te na tom tragu najavio organiziranje investicijskog foruma.

Fokusirani smo na smanjenje duga i deficita, istaknuo je Orešković dodavši kako bi ispunjenje mastriških kriterija bio veliki uspjeh i da bi u perspektivi omogućio uvođenje eura.

Orešković je rekao da je s njemačkom kancelarkom razgovarao i o izbjegličkoj krizi te zahvalio ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću na dobroj suradnji i koordinaciji s policijama Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije. Dodao je da će se u Grčkoj ojačati schengenski režim kako bi se drastično usporio izbjeglički val i istaknuo da je potrebno donošenje strategije. Podsjetio je i na nedavni sastanak s tim u vezi s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Što se tiče dopuna Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice, odnosno angažmanu Oružanih snaga, premijer Orešković je rekao kako su ta rješenja već u primjeni u Sloveniji i Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:51