LIJEK ZA COVID

Na sjednici Vlade odlučeno je kako Hrvatska nabavlja 10.000 doza remdesivira

Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Remdesivir, ilustracija

 Digicomphoto/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade, prvoj nakon ljetne stanke.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza, izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik, rekao je ministar.

Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za provedbu je zaduženi Ministartsvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnateljica te Klinike Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, a nabava je omogućena na način da je EK 18.7., nakon provedba zajedničke nabave, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom

Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u RH 13. kolovoza, rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 18:20