KONTROVERZNA ODLUKA

‘Na naše plaže mogu gole grudi, ali ne i gole guzice! Reći ću vam gdje se možete kupati goli...‘

"Na javnoj plaži nije prihvatljivo golo tijelo, a izvan javnih plaža nitko neće provoditi kontrole", ističe Zoričić
 Ivo Ravlic/Cropix/

Uvodi li Grad Pula ćudoređe na svoje plaže te hoće li gradski redari protjerivati kupače bez gaća i ispisivati kazne ljudima koje zateknu da leže na pijesku i ispijaju koktele dok ih zapljuskuju valovi ili su posrijedi pogrešne interpretacije noce gradske odluke? Što je posrijedi za Jutarnji je list pojasnio gradonačelnik Filip Zoričić.

Zašto Pula zabranjuje golotinju na plažama?

- Nema zabrane golotinje na plažama. Najprije se govorilo da zabranjujemo topless, što nije istina. U toplessu se može biti na plaži. Ovdje govorimo o pomorskom dobru, o tome može li netko na pulskoj rivi biti gol te može li biti gol u Uljaniku. Jer, pomorsko dobro je sve što je tik uz more. Na javnim gradskim plažama je dopušten topless, ali nije golotinja. Na svim divljim i nudističkim plažama ljudima je dopušteno da budu potpuno goli.

Stvar je u tome da se Grad Pula mora prilagoditi zakonu, donijeti svoj gradski akt i prilagoditi ga činjenici da u gradu imamo pomorsko dobro, pri čemu je nezgodno razdvajati različite kategorije pomorskog dobra, osim da kao grad imamo tematske plaže. Zato smo donijeli odluku da je topless moguć, ali kretanje bez odjeće nije. To je i zbog poštivanja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Odluke o komunalnom redu Grada Pule, koji također zabranjuje hodanje bez odjeće i pijančevanje na javnim površinama.

Proizlazi, dakle, da gole grudi neće nikoga uznemiriti, ali gola stražnjica hoće?

- Govorimo o golom tijelu na javnoj plaži. Na javnoj plaži nije prihvatljivo golo tijelo.

A mogu li se Puljani kupati goli na stijenama uz Lungomare?

- Tu nitko neće provoditi kontrolu! U mnogočemu imamo mrtva slova na papiru. Morali smo donijeti Odluku o redu na pomorskom dobru kako bi se osigurali pomorski redari za čije će školovanje biti zadužena država. A dok se pomorski redari ne uvedu, nitko ne kontrolira pomorsko dobro.

Dakle, na stijenama će se moći kupati bez odjeće?

image

Filip Zoričić

Goran Šebelić/Cropix

- Hoće, ali na gradskim plažama neće. Pula ima tri gradske plaže na koje dolaze cijele obitelji i tu se i inače nitko ne kupa gol, nego eventualno netko bude u toplessu. Goli se kupaju na Kaželi. No, kad smo već kod toplessa i golotinje, desetak gradova i općina, od kojih Fažana prva, donijelo je ovakvu zabranu i nikome ništa. Zašto je baš Pula vijest?

Kažete da se radi o provedbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Želite li reći da je zabranu golotinje propisao ministar Branko Bačić, a ne gradonačelnik Zoričić?

- Ako ćete tako interpretirati. Treba pogledati cijeli zakon, a ovdje je riječ o pravilima koja vrijede za pomorsko dobro. Mi smo se morali prilagoditi zakonu. Isto čine i drugi gradovi i općine, pa opet pitam zašto se ne spominju oni u kojima je na vlasti SDP?

SDP-ovi vijećnici vrlo su srčano podržali vašu odluku. Jedan je prigodno izjavio da, ako se na plaži popije gin tonic, znamo kamo to vodi. Ja ne znam kamo vodi. Znate li vi?

- To nikamo ne vodi i sasvim je legitimno. Nitko oko toga neće raditi probleme. Naša gradska priča išla je prema onome na što nailazimo na plažama gotovo svaku večer tijekom ljeta. Riječ je o razbijenim bocama, vandalizmu, uništavanju plaža i objekata koji su na njima.

Zato smo u dijelu Odluke o redu na pomorskom dobru koji predviđa videonadzor mislili upravo na snimanje opreme i objekata na plažama, a nikako nije cilj snimati ljude koji dolaze na kupanje. Snimat će se sandoline i takve stvari, ali je pitanje kada će se i to primijeniti. Za to nemamo rokove, a sami moramo financirati videonadzor. Državi je najlakše reći da nešto moramo napraviti, ali o svom trošku.

Dakle, alkohol i gole grudi ipak smiju na pulske plaže?

- Ovdje govorimo o ponašanju na pomorskom dobru. Je li primjereno za jedan grad da netko dođe na rivu i tamo radi nered, partija i bude gol? Ja mislim da nije, a sve to već otprije proizlazi iz Odluke o komunalnom redu koja zabranjuje pijančevanje i golotinju na javnim površinama u gradu Puli. Ponavljam, to je stara odluka koju smo već provodili i koju je Možemo! zajedno s nama izglasao.

Onda je jasno - u Puli se može otići u trgovinu, kupiti pivo i s društvom ga ispijati u parku, ali obučen?

- Tako je! Još smo naglasili da pivo i vino po zakonu nisu alkohol, nego hrana.

Može se u parku smutiti i gin tonic?

- Naravno! To su pojedinosti koje su smiješne. Govorimo o neredu, onečišćavanju površina, razbijanju boca i vandalizmu. To je tema. Imamo komunalne redare koji moraju provoditi red, ali je za to nadležna i policija prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Poznati ste po zabranama, ali i po tome da od njih odustajete. Primjerice, od zabrane prodaje pića na kioscima...

- Kažu i da sam poznat kao konzervativac. Radi se o tome da ništa nije Sveto pismo. Svi gradski akti su tu da se mijenjaju i popravljaju. Imao sam i odluku o parkingu, pa sam je mijenjao i popravljao. Međutim, valja znati i to da ja predlažem, ali su vijećnici ti koji glasaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:27