Najveća gubitnica izbora

Na listi imala 13 ljudi, a skupila samo 11 glasova: ‘Sin i snaha su mi bili na listi SDP-a‘

Jasna Kučak je sastavila listu od 13 kandidata, no nije uspjela dobiti ni glasove svih članova liste koju je predvodila
Jasna Kučak
 Facebook

Samo sam se spotakla, ali nisam pala – govori nam Jasna Kučak, koju bez imalo pretjerivanja možemo proglasiti najvećom gubitnicom ovogodišnjih hrvatskih lokalnih izbora, piše Slobodna Dalmacija.

Jasna je sastavila listu od 13 kandidata i kandidatkinja za Općinsko vijeće, da bi na koncu osvojila tek 11 glasova. Nije uspjela dobiti ni glasove svih članova liste koju je predvodila. Ipak, nije klonula duhom. Dapače.

– Ovo je bilo samo stjecanje iskustva, za četiri godine bit ću i pametnija i spremnija – uvjerava.

Problem je, kaže, bio u lošoj promociji i marketingu. Prekasno se uključila u političku utrku, čemu je najviše kumovala korona. Jasna je, naime, zdravstvena djelatnica i prioriteti su joj proteklih mjeseci bili nešto drukčije posloženi nego njezinoj konkurenciji.

– Teško je bilo sve stići te je i logično da sam u toj brzini pred izbore mnogo griješila, pri čemu prije svega mislim na sastavljanje liste. Iskreno, jedva sam je sastavila, a kad sada vidim tko je sve bio na njoj, uopće me ne čudi što smo dobili samo 11 glasova – samokritično će Jasna.

Čist obraz

Tko je točno s njezine liste glas dao konkurenciji, ili tko možda uopće nije izišao na izbore, neće istraživati. U malome mjestu ionako se sve dozna.

– Nije to teško pretpostaviti, ali, Bože moj, svatko za svoj obraz odgovara, a moj je čist – jednostavno će.

Odustajanje od lokalne politike za Jasnu nije opcija.

– Tek sam počela, što vam je!? – ozbiljno će.

Ni promjena stranke nije opcija.

– Ni govora!

A ta stranka, strančica, nešto je najčudnije što je hrvatsko višestranačje dosad izrodilo. Kratica joj je HSSČKŠ i da sto godina pogađate, ne biste pogodili kakav naziv ti razbacani suglasnici kriju. Da vas ne mučimo, riječ je o Hrvatskoj stranci svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca. Jednostavno, HSSČKŠ.

Na izbore su izišli u samo tri jedinice, sve tri u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se nalaze i Stubičke Toplice u kojima je lista HSSČKŠ-a predvođena Jasnom Kučak osvojila 0,8 posto glasova.

Jasna je željela još nešto važno reći.

– Bez podrške obitelji jako je teško uspjeti u politici, poglavito na lokalnoj razini. Nažalost, ja tu podršku nisam imala, evo, i sin i snaha su mi bili na listi SDP-a, sa mnom nisu htjeli – gorko će.

SDP je, usput rečeno, u Stubičkim Toplicama osvojio većinu u Općinskome vijeću. Čestitamo sinu i snahi. I upozoravamo ih da iduće četiri godine ne provedu previše opušteni jer za HSSČKŠ, kako čujemo, dolaze bolji dani.

Najavljuje to predsjednik stranke Nedjeljko Babić. Možda ste čuli za Nedjeljka Babića? Sigurno ste čuli, i na televiziji je bio, jer upravo je on prije nepune dvije godine na predsjedničkim izborima osvojio 0,15 posto glasova.

– Da, taj sam – smije se.

Unatoč poraznom rezultatu dobro ga raspoloženje ne napušta.

– Ma kakvi, bit ćemo jači nego ikad! Ovo što nam se sada dogodilo bilo je očekivano, dobili smo točno onoliko koliko smo i uložili. Cilj nam je bio samo vidjeti gdje smo, a sad znamo ne samo da smo nigdje, nego i što nam je činiti – objašnjava predsjednik.

Za početak će raditi – metla.

Kreće čišćenje

– Uskoro kreće čišćenje stranke jer svašta je u nju ušlo i treba to temeljito pročistiti – rezolutno će.

Nakon srpanjske skupštine, siguran je utemeljitelj stranke, pred licem javnosti će se pojaviti neki drugi HSSČKŠ.

– Reorganizacija će biti temeljita. Znate, jako lijepo je sve ovo bilo zamišljeno, ali očito ne ide. I ime ćemo promijeniti, koliko god meni to teško bilo jer je baš krasno, sveobuhvatno. Ali, priznajem da je komplicirano i teško izgovorljivo, a i kratica nam je, brate, nečitka – priznaje Babić.

Dodaje kako njegov cilj nije osvajanje vlasti, nego edukacija ljudi, "da postanu svjesni važnosti izlaska na izbore i mogućnosti ne samo da biraš nego i da budeš biran".

– Na ovim izborima je čak 75 osoba koje su bile kod mene i koje sam ja educirao završilo na raznoraznim drugim listama. Dakle, ima sve ovo što radim smisla, a bit će ga i još više jer je moja stranka tek na početku. Politika je nauka, a u Hrvatskoj je od nje načinjena sprdnja, a ja dok sam živ neću odustati od ideje da to mijenjam – zaključuje predsjednik HSSČKŠ-a, , piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:50