ODALI MU POČAST

Na komemoraciju za generala Miljavca došli Plenković, Banožić, Medved, Đakić, Miro Kovač...

U povodu iznenadne smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera OS RH, otvorena je knjiga sućuti u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora

Josip Đakić (u prvom redu prvi slijeva), Andrej Plenković (treći s lijeva), Tomo Medved, Mario Banožić, obitelj pokojnog Pavla Miljavca

 Goran Mehkek/Cropix

Komemoracija za bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, nekadašnjeg ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, generala Pavla Miljavca počela je u 11 sati u Domu HV-a "Zvonimir" u Ministarstvu obrane RH.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Komemoraciji su nazočili članovi Miljavčeve obitelji, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, ministar branitelja Tomo Medved, bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Mario Banožić, obitelj pokojnog Pavla Miljavca

Goran Mehkek/Cropix

U povodu iznenadne smrti istaknutog člana i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca, otvorena je knjiga sućuti u srijedu i četvrtak, 7. i 8. prosinca, u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora.

Knjiga sućuti bit će otvorena u srijedu i četvrtak od 11 do 18 sati u Ulici Jurja Habdelića 2 na zagrebačkom Gornjem gradu.

Iz Hrvatskog generalskog zbora pozvali su sve one koji žele i na taj način odati počast i posljednji pozdrav generalu Pavlu Miljavcu da dođu u najavljenom terminu.

"U vrijeme njegovog obnašanja dužnosti predsjednika, Hrvatski generalski zbor je postao ozbiljan i na svim političkim razinama uvažavan partner i sugovornik u naporima pri očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i rješavanju aktualnih problema obrane i nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju iz HGZ-a.

"Sadašnjem vodstvu Zbora ostavio je čvrsti temelj za daljnju nadogradnju i na tome smo mu zahvalni. Ostat će nam u trajnom sjećanju njegova stručnost i požrtvovnost, principijelnost, smirenost i srdačnost, razboritost u raspravama i dosljednost u izgradnji jedne suvremene domovinske udruge, ali i u očuvanju jedinstva Hrvatskog generalskog zbora", priopćili su iz HGZ-a.

image

Marinko Krešić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Robert Hranj

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Mario Banožić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) general Marinko Krešić istaknuo je kako ih je zatekla i potresla vijest o preranom i iznenadnom odlasku generala Pavla MiIjavca, podsjetivši da su od samog početka Domovinskog rata bili suradnici i prijatelji, kao i u miru kad je došao u HGZ.

"Od početka obrane Hrvatske, Pavao Miljavac nije ni trenutka dvojio, već se stavio na raspolaganje i obavljao niz odgovornih dužnosti, od zapovjednika 137. brigade, Zbornog područja Karlovac, do zamjenika načelnika i načelnika Glavnog stožera OS-a i ministra obrane te saborskog zastupnika", rekao je Krešić.

Kao ministar obrane, od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. u Vladi premijera Zlatka Mateše, Miljavac je radio na transformaciji Hrvatske vojske iz ratne u mirnodopsku, dodao je.

image

Mario Banožić, Andrej Plenković, Tomo Medved

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Od 2013. Pavao Miljavac obnašao je dužnost predsjednika HGZ-a, a potom bio njegov počasni predsjednik.

"Uvijek je bio staložen, ali i odrješit u radu, primjer kako se živi i bori za domovinu, volio je raditi, nije se štedio za opće dobro i mogao je još dosta dati hrvatskom narodu i HV-u", naglasio je Krešić.

General Miljavac nositelj je brojnih odličja i jedan je od onih koji će velikim slovima biti upisan u hrvatsku povijest i sjećat ćemo ga se s poštovanjem, poručio je.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je Miljavac neizmjerno zadužio Hrvatsku, kao sudionik Domovinskog rata koji se od samog početka aktivno uključio u obranu kao istinski domoljub, a svoj autoritet temeljio je na znanju i odlučnosti. Bio je odličan operativac, vojni strateg i vođa, glas razuma i odmjerenosti. Dao je trajan pečat pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci koja je spremna za ispunjenje svih zadaća i misija, dodao je.

image

Miro Kovač

Goran Mehkek/Cropix
image

Maja Grba Bujević

Damjan Tadic/Cropix

Ministar obrane Banožić poručio je kako je general Miljavac obilježio stvaranje i obranu hrvatske države, gradeći pobjednički duh i poštujući visoke etičke vrijednosti u borbi za slobodu, koja je zahtijevala svladavanje gotovo nesavladivih prepreka. Miljavac je kao načelnik Glavnog stožera i ministar obrane dao velik doprinos u razvoju obrambenog sustava i ostavio neizbrisiv trag. Sve funkcije obavljao je predano, zalažući se za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i za hrvatske branitelje, dodao je Banožić.

General Miljavac odlikovan je nizom odličja - Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto.

Posljednji ispraćaj generala Miljavca bit će u petak, 9. prosinca, na mjesnom groblju u Novigradu na Dobri u 13 sati.

image

Tomo Medved

Goran Mehkek/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Mario Banožić i Robert Hranj

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:10