MINISTAR ODLUČIO

Na e-Oglasnoj ploči sudovi moraju zaštititi žrtve nasilja, ne smiju otkriti identitet

Ministar Malenica odlučio stati na kraj spornim objavama sudskih odluka koje često nisu anonimizirane čak ni u slučajevima silovanja

Ivan Malenica

 Damir Krajač/Cropix

Na e-Oglasnoj ploči sudovi više neće smjeti objavljivati svoje odluke i druga pismena u kojima će, uz temeljit opis svega što su preživjele, otkrivati identitet žrtava kaznenih djela. Identitet žrtve u kaznenom postupku morat će se štititi neovisno o tome je li iz postupka isključena javnost ili je suđenje otvoreno.

Kad su posrijedi slučajevi u kojima je isključena javnost (to su seksualni delikti, obiteljsko nasilje i postupci maloljetnim osobama), na e-Oglasnoj ploči sudovi će moći objaviti neanonimiziranu izreku odluke, ali će se obrazloženje morati anonimizirati.

U onim postupcima u kojima nije isključena javnost, na e-Oglasnoj ploči objavljivat će se i dalje potpuni tekst odluka i drugih pismena, uz anonimiziranje identiteta žrtve.

Nova praksa koju će sudovi morati stvoriti rezultat je odluke ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice. Ministar je sudove obavijestio o šest točaka u kojima su sažeta nova pravila. Sudski poslovnik, naime, kaže da pravila po kojima se objavljuju odluke na oglasnoj ploči suda definira ministar pravosuđa.

Zakonski uvjet

Zakonom je propisano kad se sudske odluke objavljuju na oglasnoj ploči, a u pravilu su to one situacije u kojima je sudionik postupka nedostupan, ne može mu se uručiti odluka, a ona je uvjet za nastavak ili dovršetak postupka.

U takvim slučajevima odluka se (u kaznenim postupcima to su mahom optužnice ili presude) određeno vrijeme drži na oglasnoj ploči i nakon njegova proteka smatra se da se sudionik postupka s njome mogao upoznati i sud nastavlja raditi na predmetu kao da je uručena osobno.

Svima dostupno

Informatizacijom sudstva i uvođenjem e-Oglasne ploče, alat koji je sudovima omogućavao vođenje postupaka i u slučajevima kad dostava nije bila moguća pretvorio se u noćnu moru za žrtve kaznenih djela. Svatko, naime, na web stranicama bilo kojeg suda može ući u e-Oglasnu ploču i tu pročitati, primjerice, optužnicu za silovanje sa svim njezinim pojedinostima te obrazloženjem koje uvijek sadrži iskaz žrtve te prenosi glavne izjave svjedoka.

Takve optužnice često završe u medijima, od kojih neki nekritički iznose gnjusne pojedinosti samog djela i toliko podataka o žrtvi da se ona prepoznaje i onda kad joj se ne navode čak ni inicijali, a prepoznaju je njezini prijatelji, rodbina i kolege u radnoj sredini.

Nedavno se u svim medijima s mnogo pojedinosti objavljivao slučaj optužbe za silovanje u kojem se isticalo da je prijavljeni mladić sin poznate sutkinje.

Majku osumnjičenika uporno se spominjalo, premda ničim nije utjecala na postupak, ni s čim nema veze i jedini joj je "grijeh" što je jedna od naših najuspješnijih pravnica, sve dok na kraju nije objavljen i njezin identitet.

Spornih slučajeva je toliko da se ne mogu ni pobrojati. Prije nešto više od godinu Općinski kazneni sud u Zagrebu objavio je presudu kojom oslobađa muškarca optuženog za silovanje.

Na 18 stranica svima je dostupna informacija tko je bio optužen, ime žene koja ga je prijavila, točno mjesto gdje su bili, sve što su radili, tko je bio s njima u društvu, tko je dao kakve iskaze u sudskom postupku, koliko je žrtva popila alkoholnih pića, kako se ponašala...

Puna imena

U ljeto prošle godine Općinski sud u Zlataru objavio je optužnicu protiv muškarca koji je ženi s kojom je bio u ljubavnoj vezi nakon prekida prijetio smrću.

U toj su optužnici opisane prijetnje, cijeli njihov odnos od početka veze pa sve do dana dok ga žrtva nije ostavila, podatak da je on u braku te pojedinosti koje je žrtva činila za njega....

Lani u srpnju zagrebački Općinski kazneni sud objavio je na e-Oglasnoj ploči presudu za obiteljsko nasilje. Muškarac koji živi u inozemstvu prijetio je bivšoj supruzi, a prijetnje su obuhvaćale i njihovo maloljetno dijete. Muškarac je priznao djelo, a sud ga je osudio. U presudi se navodi adresa na kojoj živi žrtva s djetetom, puno ime i prezime majke i djeteta te detaljan opis događaja...

Odluka ministra Malenice o djelomičnoj anonimizaciji odluka koje idu na e-Oglasnu ploču dio je paketa zakonskih izmjena čiji je cilj bolja zaštita žrtava obiteljskog nasilja. Radna skupina lani je počela raditi, ali još nije dovršila posao. Malenica je do tada zatražio anonimizaciju odluka na način koji je propisan u odluci predsjednika Vrhovnog suda iz 2018. godine za objavu u sustavu sudske prakse.

Dobar, ali nedovoljan korak u zaštiti žrtava

Govoreći o odluci ministra Malenice, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić kaže kako je dobro da se nešto poduzelo odmah i hitno, ali to je samo djelomično rješenje.

- Anonimizacija žrtava nije dovoljna, nego treba prikriti detalje o njihovu privatnom životu. Mediji su objavili više slučajeva s anonimiziranim podacima o žrtvama, ali su se one ipak prepoznale, a prepoznala ih je i okolina. To se vrlo negativno odražava na njihovo psihičko stanje - kaže odvjetnica čija je specijalnost zaštita ljudskih prava.

Očekuje zakonodavne promjene kako bi se prikrili detalji iz života žrtava. Autonomnoj ženskoj kući u Zagrebu javilo se više žrtava koje su u medijima čitale detalje svog iskaza koji uključuje silovanje i pojedinosti iz privatnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:07