NOVI PAKET SANKCIJA

Na ‘crnoj listi‘ i tvrtka koja želi kupiti Fortenovu: ‘Spriječili smo nezakonitu transakciju!‘

Danas je usvojen i deveti paket sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze sa Rusijom

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i šef Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja Frano Matušić pojasnio je za Jutarnji kako je usvojen novi paket sankcija, te da je na popisu tvrtki koje se nalaze u režimu sankcija i SBK ART, tvrtka kćer od Sberbanka koju ja navodno kupio arapski investitor Saif Alketbi.

- Prema toj tvrtki će se primjenjivati sva pravila kao i za sve ostale, a to znači zamrzavanje imovine i sve ostalo što je predviđeno uredbom Vijeća. Mi smo zadovoljni jer je to bio prijedlog Hrvatske. To smo sve držali izvan komunikacije s javnošću jer smo htjeli biti sigurni da ćemo to odraditi kvalitetno i to se sada potvrdilo - pojašnjava Matušić.

U ovom proširenju sankcijske liste, dodaje, Hrvatsku su podržali i Nizozemci, koji su jedini uz Hrvatsku, kaže, mogli dati odobrenja za transakcije oko SBK ART-a.

- Imali smo njihovu punu potporu i razumijevanje, odlično smo surađivali i djelovali usklađeno, kao i sa svim drugim partnerima. Ono što je najbitnije jest da će Fortenova nastaviti normalno funkcionirati kao i dosad. A nama je najvažnije da smo spriječili nezakonitu transakciju koja se očito odradila u Rusiji. Jasno je da se s tom imovinom ne može raspolagati i da ona podliježe sankcijskom režimu – pojašnjava Matušić.

Ovo stavljanje tvrtke SBK ART na sankcijsku listu, dodaje, dodatno je osiguranje, sva prava miruju, ne mogu donositi nikakve odluke, upravljati tvrtkom, niti izvlačiti dobit.

- Ukoliko bi i došlo do prodaje sav taj novac koji bi se dobio ide na zamrznuti račun i ne može se koristiti dok je tvrtka na sankcijskoj listi – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:33