TRAG VODI U UTROBU HGK

NA ČIJEM SU RAČUNU MILIJUNI OPLJAČKANI IZ KOMORE? DORH blokirao 4 stana i 450.000 kuna

Tužiteljstvo je u odnosu na suradnicu Nadana Vidoševića zatražilo blokadu njezinih dvaju stanova
 Bruno Konjevic / CROPIX

Gospodine Vidoševiću, je li moguće da ništa niste znali?

- Moguće je. Muž sazna zadnji. Ali, moramo voditi računa da se nekome najprije mora dokazati krivnja - uzvratio je Nadan Vidošević , predsjednik Hrvatske gospodarske komore, odgovarajući na jedino dopušteno novinarsko pitanje nakon što je dao izjavu za javnost u povodu uhićenja i pritvaranja predstojnice njegova ureda Zdenke Peternel zbog sumnji da je iz HGK izvukla 32 milijuna kuna. Daljnja pitanja nisu bila dopuštena. Zbog tajnosti istrage koja je u tijeku, obrazloženo je.

Fiktivne fakture

Vidošević je prethodno izjavio samo da su svi iznenađeni, da je ovo vrlo neugodna situacija za Komoru te da HGK u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima.

A nadležna tijela jučer su nastavila rad na ovom predmetu. Istražitelji su zatražili blokadu imovine osumnjičenih. Tužiteljstvo je u odnosu na suradnicu Nadana Vidoševića zatražilo blokadu njezinih dvaju stanova u Zagrebu, paketa dionica i sredastava na bankovnom računu. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o stanovima u Ilici te Ulici Božidara Magovca, od 70 i 40 četvornih metara. Tu su i dionice Liburnija rivijera hotela nominalne vrijednosti oko 20.000 kuna te još 450.000 kuna na računu u RBA. Za suosumnjičenog Davora Komeričkog, koji je niz godina surađivao s HGK, zatražena je blokada stana od 83 četvorna metra u Ulici Vojina Bakića te polovice drugog stana, od 31 kvadrata.

Kako smo već izvijestili, tužiteljstvo tereti Z. Peternel da je od 2005. do 2011. uz pomoć Komeričkog i njegova poznanika Igora Premilovca izvukla ukupno 32 milijuna kuna iz Komore. Na njezin zahtjev, Komerički je angažirao Premilovca, koji je organizirao osnivanje četiriju tvrtki čija je funkcija bila da Komori ispostavljaju fiktivne fakture za navodne marketinške usluge. Radilo se o marketinškim uslugama koje su “ugurane” u velike projekte HGK, a zapravo nikada nisu izvršene. Osnivači i odgovorne osobe tih tvrtki priznali su, doznajemo, da su one osnovane samo za izvlačenje novca te da nikakve stvarne usluge nisu pružale.

Priznanje Premilovca

To je priznao i osumnjičeni Premilovac, koji je, kako ga se tereti, nakon uplata iz HGK novac prebacivao na račun svoje tvrtke u Češkoj. Potom ga je podizao s inozemnog računa, dopremao u Zagreb te ga, ostavljajući sebi proviziju od deset posto, prosljeđivao Komeričkom, koji ga je predavao Zdenki Peternel.

Premilovčev odvjetnik Branko Šerić potvrdio nam je da je njegov klijent iznio obranu. No, činjenica da tužiteljstvo za njega nije ni tražilo određivanje istražnog zatvora jasno upućuje na to u kojem je smjeru išla njegova obrana. Peternel i Komerički nisu inzosili obrane te su, za početak, završili su na mjesec dana u Remetincu.

Branitelj Zdenke Peternel, odvjetnik Davorin Budin, jučer je rekao da će obranu iznijeti nakon uvida u spis.

Trag novca, ukupno više od 28 milijuna kuna kad se odbije provizija za Premilovca, istražitelje je doveo do Zdenke Peternel, ali nisu skloni vjerovati, kako neslužbeno doznajemo, da se tu i zaustavlja, odnosno da je ona sve zadržala samo za sebe. Premda potpuno ne isključuju mogućnost da se novac izvlačio kako bi se za potrebe HGK mogla izvršiti određena gotovinska plaćanja i izbjeći davanja u zemlji i inozemstvu, istražitelji smatraju kako je znatno veća vjerojatnost da je novac završio u privatnim džepovima, i to ne samo trenutačno prvoosumnjičene Zdenke Peternel.

Afere Nadana Vidoševića

Nova zgrada HGK

Novi prostor od 1333 četvorna metra blizu Doma sportova na zagrebačkoj Trešnjevci platili su 20 milijuna kuna. Na svakog radnika otpada oko 30 kvadrata radnog prostora. Taj si je luksuz HGK osigurao 2012.

vrijedna kolekcija slika

Državna revizija upozorila da je u HGK pronađena raskošna zbirka od 790 skupocjenih slika, vrijednosti 12 milijuna kuna. Tome treba dodati i pronalazak kiparskih djela, glazbala, knjiga i plemenitih metala vrijednih oko 300 tisuća kuna.

sporno osoblje komore

Tjednik Globus svojedobno je otkrio kako radi predsjednik HGK - ima više savjetnika od predsjednika države, a konobara i ugostitelja više nego prosječni zagrebački hotel

HGK je otvorio luksuzni ured u Moskvi

Površina mu je 780 četvornih metara, a najam gotovo pet milijuna kuna godišnje

najbogatija hrvatska umirovljenica

Majka Nadana Vidoševića, otkriveno je 2009., vrlo je bogata. Prije nego što je ušao u utrku za predsjednika države, na majku je prebacio znatan dio imovine. Tako je htio otkloniti kritike da je na sumnjiv način stekao golemo bogatstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:50