PRODAJA IMOVINE

Na bubanj idu prvo Končar, Podravka i HT

Od prodaje udjela u te tri tvrtke država bi mogla prikupiti oko milijardu kuna
 Darko Tomaš/EPH

Državni udjeli u Končaru, Podravki i HT-u, kao i niz manjinskih udjela koje država ima u brojnim turističkim poduzećima, prema svemu sudeći prvi su kandidati za novu rundu prodaje državne imovine, ovaj put u režiji Vlade Tihomira Oreškovića. Stav je to pojedinih izvora iz vladajuće koalicije, a slično razmišljaju i neovisni ekonomisti.

Prema podacima Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), država je vlasnik 644.908 ili 25,07 posto dionica Končara. Na Zagrebačkoj se burzi dionicama Končara jučer trgovalo po cijeni od 628 kuna. To znači da bi prodajom tog državnog udjela država sada mogla ubrati više od 400 milijuna kuna. No, treba voditi računa da je tu riječ o kontrolnom paketu pa bi i cijena, kažu stručnjaci, vjerojatno bila veća od tržišne.

Znatan vlasnički udio država još ima i u Podravki. Riječ je, kako pokazuju podaci DUUDI-ja i SKDD-a, o ukupno 1,402.411 dionica, što čini 19,7 posto temeljnog kapitala koprivničke kompanije. Dionica Podravke jučer je na burzi vrijedila 316,06 kuna, što znači da bi prodaja državnog udjela u Podravki u ovom trenutku državi mogla donijeti više od 440 milijuna kuna.

Teško do 500 mil. eura

Iako se još bivša Vlada pred sam kraj mandata počela rješavati državnog udjela u HT-u, u rukama države još je, prema podacima DUUDI-ja, 1,459.068 dionica HT-a ili 1,78 posto temeljnog kapitala. Dionicom HT-a jučer se na burzi trgovalo po cijeni od 139,80 kuna pa bi od prodaje tog udjela, kako pokazuje računica, država u ovom trenutku mogla ubrati oko 200 milijuna kuna.

- Država u portfelju ima dosta tvrtki koje joj ne trebaju i njih treba prodati. Poseban naglasak treba staviti na manjinske udjele, koji se razmjerno brzo i lako mogu prodati - kaže nam sugovornik iz Domoljubne koalicije, posebno ukazujući na mogućnost prodaje državnih udjela u Končaru i Podravki.

Prodaja Ine?

- Teško je govoriti o tome što će ići u privatizaciju dok se ne donesu novi proračun i plan privatizacije. No, činjenica je da država ima imovinu koju može prodati. Pritom valja voditi računa o tome da je prodaja imovine jedan od načina financiranja deficita, odnosno da ona ne može zamijeniti reforme - upozorava Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta

Ipak, prodaja manjinskih državnih udjela neće biti dovoljna za ostvarenje najavljenih pola milijarde eura od privatizacije. Stoga bi država, upozorava dio analitičara, trebala razmisliti i o privatizaciji tvrtki iz energetskog sektora. To se odnosi i na mogućnost IPO HEP-a ili Ine. - Što će državi manjinski paket dionica u Ini? Država u Ini gotovo ništa ne može napraviti bez zelenog svjetla MOL-a. Stoga bi bilo pametno kroz partnerski sporazum s MOL-om prodati te dionice i tako riješiti velik dio javnog duga. Prodajom tih dionica MOL-u mogli bismo dobiti oko tri milijarde eura - kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:24