NIKOLA GRMOJA

‘MVEP i DORH sudjeluju u prikrivanju korupcije. Nisu slušali Sabljaka, nego Plenkovića‘

Dugogodišnji zaposlenik MVEP-a Damir Sabljak je prijavio nepravilnosti u Ministarstvu

Nikola Grmoja

 Damir Krajac/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak uoči početka postupka na Upravnom sudu zbog predstavke bivšeg glavnog tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka, da Ministarstvo i Državno odvjetništvo 'sudjeluju u prikrivanju korupcije'.

''Kada sam 2018. u Hrvatskom saboru pitao premijera Plenkovića o Sabljakovoj predstavci, on je s najviše pozicije u državi poručio da takve predstavke ne vode ničemu. Isti dan kada je Plenković poslao tu znakovitu poruku, DORH donosi odluku o odbačaju Sabljakove kaznene prijave, bez da je saslušao Sabljaka'', kazao je Grmoja.

Mostov zastupnik je ustvrdio da Sabljaka ''vrlo vjerojatno žele maknuti s izvora informacija kako ne bi još dublje ušao u korupciju koja se događa u našim ministarstvima i veleposlanstvima''. Smatra kako dokazi koje posjeduju Sabljak, a s kojima je upoznao hrvatsku javnost, 'nedvojbeno dokazuju da se u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u dogodila korupcija'.

Grmoja kaže da "u prikrivanju korupcije ne sudjeluje samo MVEP, nego i DORH". Dodaje kako se "stvari u ovoj aferi ipak pomiču s mrtve točke jer je Sabljak nakon četiri godine pozvan u Uskok i DORH da iznese sve dokaze koje ima''.

Kaže da se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na prošlotjednom saslušanju na tzv. Antikorupcijskom vijeću ''pravdala da je Sabljak sada donio neke nove dokaze", iako je, tvrdi Grmoja "jasno da bi imali sve dokaze da su tada saslušali Sabljaka''.

''Nažalost, DORH nije saslušao Sabljaka nego Andreja Plenkovića. Idemo dalje u raspetljavanje ove koruptivne afere. Uvjeren sam da će istina i pravda na kraju pobijediti, a da će Sabljak biti vraćen na posao i biti nagrađen zbog razotkrivanja korupcije'', izjavio je Grmoja.

Dugogodišnji zaposlenik MVEP-a Damir Sabljak je prijavio nepravilnosti u Ministarstvu, i to, kako je naveo, protupravno trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika u veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu.

Prijavio je tajnicu Loretu Bertoša-Kušen jer je, ustvrdio je, primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, a zapravo je sa suprugom bila u Canberri te uzimala novac za putne naloge.

Drugi slučaj je iz mandata veleposlanika Joška Pare, kojeg je Sabljak prijavio za kršenje pravilnika jer je za gospodarskog savjetnika uzeo Zorana Konstatinovića iako nije bio zaposlenik MVP-a.

Ukupno je, tvrdi Sabljak, riječ o višemilijunskoj šteti.

Upravni sud je ranije poništio odluku Službeničkog suda i bivše ministrice Marije Pejčinović Burić, i Sabljaka vratio na posao, ali je aktualni ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman donio odluku o ponovnom Sabljakovom udaljenju iz službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:07