STIGAO ODGOVOR

MUP odbacio optužbe o fiktivnom prebivalištu Frke Petešića: ‘On ima sve regulirano po zakonu‘

Osobama koje u mjestu boravišta obavljaju poslove koji nisu trajnog karaktera, boravište može trajati koliko traje i zaposlenje

Zvonimir Frka Petešić

 Tomislav Kristo/Cropix

MUP je u srijedu odbacio javno iznesene optužbe o fiktivnom prebivalištu predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića navodeći da se o tome ne može govoriti ako osoba ima regulirano prebivalište i boravište.

Upitani da objave evidenciju prebivališta i boravišta Frke Petešića, u MUP-u kažu da su takvi podaci sadržani u Informacijskom sustavu MUP-a te su označeni klasificiranim i ne mogu se ustupati javnosti.

„No, možemo potvrditi da Frka Petešić ima regulirano prebivalište i boravište. Dakle, ako osoba ima regulirano prebivalište i boravište ne možemo govoriti o fiktivnom prebivalištu”, odgovaraju u MUP-u.

Na tvrdnje da se boravište može produljiti najviše dva puta, odnosno kroz dvije godine, u MUP-u pojašnjavaju da Zakon o prebivalištu navodi iznimku u članku koji propisuje da za osobe koje u mjestu boravišta obavljaju poslove koji nisu trajnog karaktera, boravište može trajati koliko traje i zaposlenje.

Ako osoba nema regulirano boravište, Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište ima ovlast po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta ako u obavljanju pojedinih policijskih ili drugih poslova dođe do podatka da osoba ne živi na adresi prebivališta ili ako o tome bude obaviještena od strane drugih tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba, stoji u MUP-ovu odgovoru Hini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 18:12