NIJE URBANA LEGENDA

MRCINA OD 200 KILOGRAMA I DALJE SIJE STRAH NA MARJANU Splićanka snimila i opisala bliski susret sa Špirom: 'Od straha sam se htjela popeti na stablo!'

 
 Čitateljica Slobodne Dalmacije

Standardna, svakodnevna šetnja Marjanom protekle je subote za Natašu Krstulović dosegnula potpuno novu dimenziju.

Na sjevernoj strani omiljenog nam brda, na vatrogasnom putu, pored Pojilišta, pred nju je iz šume istrčao Špiro, marjanski vepar, koji se zbog svojeg umijeća da se na vrijeme sakrije od fotoaparata za većinu naših sugrađana i dalje smatra tek urbanom legendom, piše Slobodna Dalmacija.

- Uvik san na Marjanu, iman tri psa, s njima šećen. I viđan Špirove tragove, izrovanu zemlju, rupe koje je iskopa, ali ga do ove subote nisan nikad vidila - ističe naša sugovornica.

U subotu je u šetnji vatrogasnim putem na sjevernim padinama park-šume srela Nikolu Lepetića i jednu djevojku, koji su također bili sa svojim psima, bokserom i border colijem.

Fotografije koje su pred vama snimio je upravo taj mladić, vlasnik boksera, jer se ona, priznaje, nije ni snašla toliko da izvadi mobitel i uspije fotografirati neobičan prizor.

- Moja su se tri psa posložila pokraj pojilišta i zalajala. Sad znan da su se svi pripali, i moji psi vepra i Špiro njih. To je impresivna životinja! Skromno procjenjujen da ima nekih dvi stotine kila, možda i više. Prekrasan je. Crn, ogromne glave - kaže Nataša.

- Kad se Gita, moja kujica koja ga je i nanjušila prva, odmakla i oslobodila mu put, Špiro je u trku zatopta prema nama, a nas troje smo stali u šoku. Promislila san da ću se u ozbiljnin godinama morat brzinski popet na stablo - smije se naša sugrađanka.

No, premda su sekunde izgledale poput godina, kao na usporenom filmu, u jednom je trenutku marjanski "gazda" Špiro shvatio da je pred njim slobodan put u šumu, pa je naglo skrenuo i nestao im iz vida.

- Izletija je taman isprid dvojice biciklista koji su šumskin puten jurili nizbrdo. I tu je nasta dernek. Vika, čuđenje... Srićon, sve je prošlo bez ikakvih ozljeda - naglašava šetačica i dodaje:

- Špiro se naša na mistu di mu nije misto! Sam je, okružen ljudima koji ga se boje i kojih se on boji, dogodit će se nešto. Strahujen da će neko nastradat ni kriv ni dužan.

čitatelj Slobodne Dalmacije

Vepar se, sigurna je naša sugovornica, stvarno trudi ukloniti ljudima s puta, ali je u situaciji da se svakodnevno osjeća ugroženim i od dvonožaca i od četveronožaca. Ako osjeti da je u opasnosti, spreman je boriti se, veprova je ćud gadna.

Prije nekoliko mjeseci Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom, na ovu istu temu je za naš list kazao da očekuje dolazak povjerenstva Ministarstva poljoprivrede koje bi trebalo izići na teren i dati svoju suglasnost na dostavljen im prijedlog Programa zbrinjavanja divljih životinja u urbanim sredinama.

Pokušali smo doznati jesu li "povjerenici" napokon "izišli na teren", ali do zaključenja ovog broja "Slobodne" odgovor - nismo dobili.

U svakom slučaju, sjetite se - ako se sretnete sa Špirom - ignorirajte ga. Ostanite mirni, sklonite mu se iz vidokruga i udaljite se u drugom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:03