IZMJENE ZAKONA

Mrak Taritaš: Svim ženama omogućiti pravo na pomognutu oplodnju na teret HZZO-a

Mrak Taritaš je upozorila i da je ograničenje dobi za žene također prerestriktivno

Anka Mrak Taritaš

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je u srijedu da će u proceduru uputiti izmjene zakona kojima će tražiti da se pravo na pomognutu oplodnju omogući svim ženama, uključujući i one u istospolnoj zajednici ili životnom partnerstvu, i to u potpunosti na teret HZZO-a.

„Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je prerestriktivan, te to pravo trenutno imaju samo bračni i izvanbračni heteroseksualni partneri i samkinje čije je, citiram, ‘dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno‘, što znači da žene koje nisu u braku ili izvanbračnoj vezi zapravo nemaju pravo na medicinski pomognutu oplodnju”, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Naglasila je i da pravo na medicinski pomognutu oplodnju nemaju ni žene u istospolnoj zajednici, čime ih se eksplicitno diskriminira po kriteriju seksualne orijentacije.

Za državu kao što je naša, s ozbiljnim demografskim problemima, što liberalniji zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je i pitanje zdravog razuma i mora biti važan dio demografske politike, a ne samo pitanje temeljne jednakosti pred zakonom za sve građane, ocijenila je.

„Zato u proceduru upućujem izmjene zakona kojima ću tražiti da se pravo na pomognutu oplodnju omogući svim ženama koje to žele, uključujući i žene koje su u istospolnoj zajednici ili imaju sklopljeno životno partnerstvo. Osim toga, tražit ću da postupak medicinski pomognute oplodnje u potpunosti ide na teret HZZO-a”, najavila je Mrak Taritaš.

Upozorila je i da je ograničenje dobi za žene također prerestriktivno jer dok većina EU zemalja ograničava dob na 50 godina, kod nas je 42 godine pa je pozvala i da se kod nas podigne za žene koje se odluče na medicinski pomognutu oplodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:22