REFERENDUM IPAK IDE

Možemo! referendum u Puli prepustio Inicijativi građana za Referendum za Lungomare

‘Inicijativu Referendum za Lungomare podržat ćemo svim sredstvima koja nam budu na raspolaganju‘, poručili su iz pulskog Možemo!

Aleksej Orel

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je na sva usta još prije dva mjeseca pulska platforma Možemo! najavila raspisivanje referenduma oko gradnje hotela Valkane na pulskom Lungomare, od te je inicijative odustala. Nju je sada preuzela Inicijativa građana za Referendum za Lungomare. Iz Možemo! tvrde da od referenduma, za što su tražili podršku gradskih vijećnika ostalih stranaka, ali ju nisu dobili, nisu odustali. Doduše, u novoj Inicijativi je i jedan njihov član, a Možemo! kaže da će inicijativu podržati koliko god budu mogli.

- Nismo odustali od referenduma, kako neki naslovi u medijima sugeriraju, već smo poslušali građane koji su se aktivirali oko teme UPU Lungomare. Naš predstavnik u inicijativi je prihvaćen od svih ostalih članova, kao što bi bio prihvaćen i predstavnik iz neke druge stranke koja poštuje želje građana. Kada bi takva postojala. Inicijativu Referendum za Lungomare podržat ćemo svim sredstvima koja nam budu na raspolaganju, poručili su iz pulskog Možemo! na čijem je čelu predsjednica pulskog gradskog vijeća Dušica Radojčić.

A građanski inicijativu predvode Aleksej Orel, Ivana Nataša Turković, Marko Grbac Knapić, Boris Stermotić, Karlo Zupičić, Hrvoje Bogojević, Irena Radola Dragaš, Vesna Martinko i Gordana Vidak. Kako su kazali jučer navečer pred novinarima i pedesetak okupljenih građana, želja im je uključiti građane u odlučivanje o namjeni Lungomare.

image

Gortanova uvala

Goran Sebelic/Cropix

- Nejasne okolnosti stjecanja vlasništva i od očiju javnosti skrivene promjene Urbanističkog plana uređenja vezane za namjenu šume neugodno su nas iznenadile. Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ni ravnodušnima ni malodušnima. Početak gradnje nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području. U obzir, dakle, treba uzeti i mogućnost dodatnih gradnji. Investitori brinu samo o zaradi, dok je na nama da brinemo o kvaliteti života koja se na taj način dodatno narušava. Ona se ne odnosi samo na potrebu za mirom u prirodi i svježem zraku, nego i na korištenje postojećih resursa, infrastrukturne mogućnosti te profesionalnu realizaciju nas samih, poručili su.
Naveli su i da je Hrvatska i dalje poželjna turistička destinacija jer nije došlo do turistifikacije obale kao primjerice u Španjolskoj i Grčkoj.

image

Gortanova uvala

Goran Sebelic/Cropix

- Ali ako idemo tim stopama i nas čeka isti ishod – nepopunjeni turistički smještajni kapaciteti i nepovratno devastirani gradovi i plaže. Želimo li postati još jedan mrtvi grad-muzej-hotel bez lokalnog stanovništva, bez duše? Razmišljati moramo i o prometnim mogućnostima, prikupljanju otpada i prije svega vodi koja nam ljeti zna ponestati. Mnoge stvari bit će naplaćene iz našeg džepa, kao što je to i do sada bilo, dok će korist imati isključivo privilegirani uspješni poduzetnici.

Isto tako, znamo da je baziranje ekonomije na samo jednoj proizvodnoj gradi nerazumno, jer ugrožava opstojanje društva. S druge strane, zar zaista želimo da naša djeca i mi sami nemamo drugog izbora u poslovnoj sferi života osim odlaska u inozemstvo ili prekarnog, potplaćenog i sezonskog rada u turizmu? Da sve bude njemu podređeno, od izgleda grada do kulture, pa sve do privatiziranih plaža? Prije ovakvih drastičnih poteza trebalo bi donijeti strategiju razvoja Pule koja će obuhvatiti sve segmente kvalitetnog i dugoročnog razvoja u korist građana, a ne samo investitora i gostiju, zaključili su iz ove inicijative koja najprije mora prikupiti potreban broj potpisa da bi se uopće išlo na referendum – njih 9850. Potpise će prikupljati od 28. svibnja do 11. lipnja, na deset pulskih lokacija.

image

Koviljka Askić

Goran Sebelic/Cropix

Da podsjetimo, Možemo! je predložio raspisivanje referenduma krajem ožujka nakon burnog javnog izlaganja oko izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja Lungomarea u Puli koji se dotiče obnove i proširenja nogometnog igrališta. Tada su kazali da su za raspisivanje referenduma kojim bi građani odlučivali o tome treba li do igrališta biti izgrađen hotel s popratnim sadržajima kako predviđa ovaj UPU, iako to nije tema tadašnjih izmjena i dopuna ovog plana. Nakon toga se pulska koalicija raspala, a pulski gradonačelnik je tražio nove izbore. No, do novih izbora nije došlo, a Radojčić je među političkim strankama u gradskom vijeću tražila podršku za raspisivanje referenduma, ali nije naišla na pozitivan odgovor. Zato su najavili da će podršku tražiti od građana sakupljanjem potpisa. No, na kraju su tu inicijativu prepustili samim građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11