‘NEVJEROJATNO‘

Možemo!: Država nas tuži za 40.000 kuna jer smo na izbornoj listi u Osijeku imali previše žena

Najavili su kako će se glasno usprotiviti ovoj tužbi za koju je ročište najavljeno za sutra

Konferencija za medije koalicije Možemo pod sloganom Žene su zakon, arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Platforma Možemo! na Facebooku je objavila da ih država tuži jer su na lokalinim izborima u Osijeku na listi imali previše žena.

- Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena! Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj, napisali su na službenoj Facebook stranici.

Pišu kako oni na svoje liste ne stavljaju podjednak broj muškaraca i žena kako bi zadovoljili formu, već zato što vjeruju da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku i društvo nabolje.

- Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje, kažu iz Možemo!.

Pišu kako su ponosni na broj žena koje su imali na listi za Gradsko vijeće Osijeka.

- Ponosni smo i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti, poručuju.

Najavili su kako će više o svemu reći na sutrašnjoj konferenciji za medije koju će održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38