PREVENTIVNI PROGRAM

Most traži da se povede briga o razvoju vida u djece: ‘Slabovidnost može imati velike posljedice‘

Petrov je upozorio da na godinu 1500 potencijalno slabovidne djece ostane bez pravodobnog pregleda
 Marko Todorov/Cropix

Most se u četvrtak zauzeo za poboljšanje Nacionalnoga preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, upozoravajući da na godinu 1500 potencijalno slabovidne djece ostane bez pravodobnog pregleda.

U Hrvatskoj se 12. rujna obilježava Nacionalni dan ambliopije, koja je najčešći uzrok oštećenja vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, i to bez vidljive bolesti oka pa se djeca u pravilu ne žale na smetnje, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Mosta Božo Petrov.

Dugotrajna posljedica slabovidnosti, upozorio je, može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a time i do teškoća u psihološkom razvoju djeteta.

Napomenuo je pritom da je probir testiranje vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija metoda za otkrivanje slabovidnosti kojom se može otkriti i do 97 posto svih anomalija oka kako bi se slabovidna djeca pravodobno počela liječiti.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se od 2016. Iako je u nj uključeno 140 oftalmoloških timova iz 70 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske, to, nažalost, nije dovoljno, zaključio je Petrov.

Voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo i anesteziolog u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj Ivan Bekavac istaknuo je da je odziv na taj program veći od 50 posto, što je u odnosu prema ostalim programima dosta dobro, ali ipak nedovoljno jer se oko 19 tisuća nije odazvalo na pregled.

Po njegovim riječima, vrlo je vjerojatno da je među djecom oko 1500 slabovidne djece u koje je slabovidnost mogla biti otkrivena na vrijeme.

Zato je, zaključio je, potrebno znatno više ulagati u vidljivost programa kroz cijelu godinu kako bi se kod roditelja i skrbnika razvila svijest o važnosti odziva na preventivni pregled.

Osim toga, u informiranje roditelja i skrbnika četverogodišnjaka nužno je uključiti i primarne pedijatre i liječnike obiteljske medicine te digitalizirati nacionalni registar za program prevencije slabovidnosti kako bi bio vidljiv izostanak odziva na testiranje.

Treba povećati broj oftalmologa provoditelja probira u pojedinim županijama jer, primjerice, u Zagrebačkoj županiji samo dvije ustanove provode preventivne preglede, a riječ je o 4000 četverogodišnje djece, poručili su iz Mosta.

Upozorili su da su još zakinutija djeca izvan gradova iako bi zdravstvo trebalo biti jednako dostupno svakom čovjeku.

Predložili su model probira u kojem bi mogli sudjelovati izabrani liječnici obiteljske ili pedijatrijske medicine u sredinama u kojima se zbog nedostatka oftalmologa program ne može provoditi u potrebnoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:03