SABOR

Most podnio glavninu amandmana na rebalans proračuna, nije prošao ni jedan

„Vaše obrazloženje minimalno je bezobrazno“, uzvratio je Petrov državnom tajniku Tomislavu Dulibiću
 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici Mosta, koji su sa svojim klubom podnijeli glavninu od 117 amandmana na rebalans Državnoga proračuna, u četvrtak su ih gorljivo branili u sabornici, no Vladini predstavnici nisu im prihvatili ni jedan.

Posebno su im smetala objašnjenja koja su pritom dobili od Vladinih predstavnika, a koje je Marija Selak Raspudić prevela kao: „bude se, u pripremi je, jednog lijepog dana…“.

'Mostovci' su tražili da država osigura više sredstava za neke infrastrukturne projekte, kakvi su izgradnja obilaznice Orebića, spoj Imotskog, Drniša, Knina, Sinja, Metkovića na autocestu.

I dok je Božo Petrov Vladinu predstavniku, za spoj Metkovića, poručio „izvolite, napravite spoj, dokažite da vaša vertikala vlasti radi“, Ante Kujundžić tumačio je kako je spojna cesta Imotskoga s autoputom „drugo plućno krilo“ Imotskoj krajini, cesta koja bi rasteretila ostale.

„Jedini kapitalni projekt, ujedno i zadnji, koji je Imotska krajina dobila – tunel sveti Ilija, je od dr. Ive Sanadera i ovim mu putem hvala“, poručio je Kujundžić.

Odbijanje Mostova zahtjeva da za cjelogodišnju hitnu pomoć u Veloj Luci država izdvoji pola milijuna kuna, Petrov je iskoristio da pošalje poruku Branku Bačiću (HDZ).

„Vaše obrazloženje minimalno je bezobrazno“, uzvratio je Petrov državnom tajniku Tomislavu Dulibiću, koji je kazao da su planirana sredstva za tu namjenu dovoljna za ovu godinu.

U Veloj Luci, gdje postoje svi uvjeti, bila je, pa je ukinuta hitna pomoć, proslijeđena je u Blato, kazao je Petrov, pa upitao kolege zvoni li im to ime, „jer je Branko Bačić iz Blata“.

"Da je bilo brige, Bačić je to već trebao osigurati"

Bačića je spomenuo je i nakon što je odbijen Mostov zahtjev da se osigura sedam milijuna kuna za odvodnju oborinskih voda iz centra Blata.

„Da je brige za svoju sredinu to je Branko Bačić već trebao osigurati, on je iz tog mjesta, ili mu je postalo nebitno, kad je izgubio na lokalnim izborima“, upitao je Petrov.

Trećinu svih amandmana na rebalans podnio je Miro Bulj (Most), no njega danas nije bilo u sabornici da ih brani, a zagovarao je dodatna sredstva za HGSS, odnosno sigurnost turista, za vodoopskrbne sustave u općinama Seget, Muć, Otok, gradovima Sinju i Trilju…, za lokalne ceste.

Nisu prihvaćeni ni Mostovi zahtjevi da se po deset milijuna kuna osigura za navodnjavanje Drniškog, Vrgoračkog, Imotskog, Konavoskog polja.

„Svake godine u Konavoskom polju gubite 120 milijuna kuna, jer niste sposobni dovesti vodu, provesti komasaciju“, rekao je Petrov Vladinu predstavniku.

Ministarstvo zdravstva svjesno je potreba KB Split, ta je bolnica lani započela proces planiranja prometne infrastrukture, rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić, odbijajući Mostove amandmane da se u proračunu osiguraju sredstva za izgradnju bolničke garaže i nabavu dijagnostičke opreme.

KB Split godišnje primi oko milijun pacijenata, to je nakon zagrebačke druga bolnica po broju pacijenata u državi, novi uređaji su nužni, tumačio je Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52