‘IMAMO DOVOLJNO!‘

Most objavio koliko potpisa su prikupili za referendum, Petrov: ‘Ovo je pobjeda građana!‘

Tvrde da za obje referendumske inicijative ‘Odlučujmo zajedno‘ i ‘Dosta je stožerokreacije‘ imaju dovoljno potpisa

Most predaje potpise za referendum

 Damjan Tadic/Cropix

Most je u utorak nešto iza podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Kutije s potpisima, njih 82, te zahtjeve za raspisivanje referenduma, 'mostovci', predvođeni Nikolom Grmojom, predali su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je na konferenciji za medije da je sada red na Vladi.

- Tražimo od Vlade da prebroje potpise i iniciraju referendum. Hvala svim volonterima koji su danima po hladnoći kiši i buri bili na štandovima i hvala građanima koji su dali poruku vladajućima i Ustavnom sudu. I ovo jest pobjeda građana, a sad je red na Vladi, neka budu barem jednako efikasni kao i mi, rekao je Petrov.

Pred novinare je nakon Petrova stao Nino Raspudić.

- Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru i medije. Mjesec i pol dana smo preklinjali sa saborske govornice da se testiraju i cijepljeni i necijepljeni, nitko nas nije slušao nego su inzistirali na covid potvrdama koje su potpuno neučinkovite, a po istraživanju o proboju u bolnicama, i opasne, rekao je Raspudić.

- Prikupljali smo potpise u zimsko vrijeme, prvih pet dana smo imali kišu. Ovaj broj je nevjerojatan, uzevši u obzir uvjete i politički i medijski kontekst koji smo imali. Uvjeren sam da je bilo još vremena, još samo tjedan dana, ovaj broj bio bi dvostruko veći. Doći će vrijeme kad će se analizirati svačije nakane i djelovanje. Uvjeren sam da će se mnogi zasramiti onoga što su rekli i činili, dodao je.

Nakon Raspudića javnosti se obratio i Nikola Grmoja.

- Da nismo na ovome išli profitirati pokazuje činjenica da jedini grad u RH, gdje potvrde nisu nikada uvedene, Sinj - na čelu s našim Mostovcem Mirom Buljem. Mnogi su se junačili, na kraju su kleknuli i morali pristati na covid potvrde nakon što je izmijenjen zakon. Nikada nećemo pristati na nešto za što nema racionalnog objašnjenja. Postupali smo temeljem relevantnih znanstvenih činjenica i ovo nije politička pobjeda već moralna pobjeda, rekao je Grmoja.

Marija Selak Raspudić rekla je kako želi prenijeti važnu poruku građanima koji su dali potpise.

- Ova inicijativa već je polučila uspjeh. Mnogo strože i besmislenije mjere, koje su se najavljivale s 4.1., ipak nisu stupile na snagu. Bez obzira kada će se referendum održati, nama je najvažnije da se ukinu diskriminatorne covid potvrde. U Hrvatskoj trenutno imamo velik broj zaraženih, zbog činjenice da imamo covid potvrde, a i cijepljeni prenose virus. Građani hrle u ordinacije da bi se službeno testirali, troše veliku količinu novaca na kućne testove dok ne uspiju dokazati da su pozitivni, unatoč simptomima koje imaju, i hodaju okolo zaraženi. Smatramo da je došlo vrijeme da se potvrde već sada ukinu. Prestanimo maltretirati građane i trošiti milijune, neka građani ostanu doma i odboluju u kućnoj atmosferi.

Petrov je na novinarsko pitanje koja je prava politika Mosta, s obzirom na to da neki mostovci prozivaju SDP-ovog Joška Klisovića da se ne pridržava epidemioloških mjera, kazao: Klisović silno podržava epidemiološke mjere, a sam ih je kršio. To samo govori o licemjerju Klisovića.

Na pitanje može li doći do ukidanja potvrda i prije raspisivanja referenduma, Selak Raspudić rekla je kako misli da će tako i biti, jer će u suprotnom ispasti da su 'Mostovci vladajućima dali šamar'.

- Mi ćemo se za to zalagati i bit će nam drago kad god da se to dogodilo. Što prije, to bolje. Što se tiče našeg stava, Hrvatska nema ekonomske mogućnosti kompenzirati bilo kakve oblike lockdowna i osuđeni smo na liberalne mjere. Mi smo se od početka zalagali da mjere budu logične i dosljedne. Covid potvrdama nismo polučili željeni učinak, po tramvajima stojimo kao sardine stisnuti, a onda pokazujemo covid potvrde na ulasku u neku instituciju. Protiv tog nereda smo se mi borili. I da cijepljeni, koje se nije testiralo, što se pokazalo, mogu širiti virus unutar bolnica, dodala je Selak Raspudić.

Grmoja je rekao kako nije siguran da će Ustavni sud ići u rušenje referendumskih inicijativa. - Očekujem da će pitanja proći ocjenu ustavnosti, ne vidim način na koji pitanja mogu biti proglašena neustavnim, dodao je.

Nakon predaje potpisa predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako je primio predstavnike dviju referendumskih inicijativa koji su podnijeli zahtjev za raspisivanjem referenduma i donijeli prikupljene potpise.

image

Most predaje potpise za referendum

Damjan Tadic/Cropix

- Uputit ću prema Odboru za Ustav i poslovnik zahtjev za održavanje referenduma, nakon čega će oni održati sjednicu i uputiti zaključak u kojem će se od Vlade tražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Informacija se vraća u Sabor, a ako je sve u redu, Odbor za Ustav može ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum, ili da se od Ustavnog suda zatražiti mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. U dva tjedna Ustavni sud odlučuje ima li referenduma.

image

Kutije s potpisima

Damjan Tadic/Cropix
image

Most predaje potpise za referendum

Zeljko Puhovski/Cropix

- Što se tiče mog osobnog mišljenja, Odbor za Ustav će uputiti plenarnoj sjednici da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje o ustavnosti referendumskih pitanja.

- Bilo bi najbolje kad bi bila točna procjena da s omikronom epidemija završava, onda bi ukinuli i covid potvrde, i sve mjere. No predviđati bilo što ne bi bilo ozbiljno, rekao je.

Kazao je kako će biti promatrača koji će nadzirati prebrojavanje potpisa za referendum.

image

Most predaje potpise za referendum

Damjan Tadic/Cropix
image

Most predaje potpise za referendum

Damjan Tadic/Cropix

U dosadašnjoj praksi brojanja potpisa, obično bi ih, zbog različitih razloga, 'otpalo' oko deset posto.

„U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom“, objasnio je Jandroković.

image

Most predaje potpise za referendum

Zeljko Puhovski/Cropix

Referendum se, prema pravilima, treba održati između 20 i 40 dana nakon raspisivanja.

image

Most predaje potpise za referendum

Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Jandroković, Nikola Grmoja, Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix
image

Most predaje potpise za referendum

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:40