JAVNI NATJEČAJ

MORH zapošljava 10 vojnih pilota i 170 vojnika/mornara, pogledajte uvjete za prijavu!

Prije upućivanja na osposobljavanje kandidati prolaze posebni odabirni postupak

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ministarstvo obrane u petak 21. travnja 2023. godine raspisalo je javne natječaje za zapošljavanje 10 kandidata ili kandidatkinja za pozicije vojnih pilota te 170 vojnika/mornara. Uz to, objavljen je i javni poziv za stipendiranje učenika 3. razreda četverogodišnje srednje škole zainteresiranih za studij Aeronautika – vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti.

U nastavku su uvjeti sa službene stranice MORH-a koje potencijalni kandidati trebaju ispunjavati ukoliko se prijave na natječaj.

JAVNI NATJEČAJ ZA PRIJAM KANDIDATA ZA VOJNE PILOTE

Ministarstvo obrane prima:

  • 10 kandidata za časnike – vojne pilote (završen najmanje preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij bilo kojeg usmjerenja).
  • Kandidati moraju ispunjavati opće uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske koji su propisani člankom 34. Zakona te ne mogu biti primljene osobe za čiji prijam postoje zapreke iz članka 35. Zakona.
  • Kandidati mogu imati najviše navršenih 27 godina života do kraja 2023. godine.
  • Kandidati koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja bit će upućeni na dragovoljno vojno osposobljavanje.
  • Prije upućivanja na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati trebaju prethodno uspješno završiti pripremno osposobljavanje (selekcijsko letenje).
  • Po uspješnom okončanju dragovoljnog vojnog osposobljavanja odabrani kandidati za časnike vojne pilote će biti upućeni na Temeljnu časničku izobrazbu.

Nakon završetka časničke izobrazbe kandidati će biti primljeni u djelatnu vojnu službu, dodijeljen će im biti prvi časnički čin i bit će raspoređeni na časničku dužnost.

Svi kandidati uz vlastoručno potpisanu prijavu moraju priložiti:

  • životopis,
  • dokaz o odgovarajućem stupnju obrazovanja (preslika diplome),
  • potvrdu odnosno ispis iz elektroničkog zapisa podataka iz područja radnih odnosa koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje,
  • dokaz o državljanstvu RH (preslika domovnice ili osobne iskaznice),
  • dokaz da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak (ne stariji od 6 mjeseci).

Prije upućivanja na osposobljavanje kandidati prolaze posebni odabirni postupak. Kriteriji i postupak za utvrđivanje uvjeta propisani su Zakonom i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske („Narodne novine“, br.13/14, 134/15 i 138/15). Ministarstvo obrane će u postupku odabira isključivati kandidate koji nisu ispunili neke od uvjeta.

JAVNI NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE VOJNIKA/MORNARA

Kandidati odnosno kandidatkinje za ugovorni prijam vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu u trajanju od dvije godine s početkom službe 13. lipnja 2023. godine bit će raspoređeni sukladno iskazanim potrebama prema mjestu službe i rodu/službi. Probni rad vojnika/mornara traje šest mjeseci, a kandidati/kinje koji se prijavljuju na natječaj trebaju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage RH koji su propisani člankom 34. i 35. Zakona.

image
MORH/

Posebni uvjeti za prijam vojnika/mornara propisani člankom 36. Zakona su:

  • najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje
  • najviše navršenih 30 godina života do kraja 2023. godine
  • uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U vojničku službu mogu se primiti i ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina i koji uz prethodno navedene uvjete moraju ispunjavati i uvjete propisane člankom 34.b Zakona i uvjete propisane točkom 3. Odluke o uvjetima i postupku sklapanja ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme (Narodne novine, br. 91/18).

Uz prijavu na natječaj kandidati su dužni priložiti: presliku osobne iskaznice, rodni list, svjedodžbu/diplomu o završenom obrazovanju i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, koje ne smije biti starije od šest mjeseci.

UČENICI 3. RAZREDA SREDNJE ŠKOLE

Zainteresirani kandidati/kinje – učenici 3. razreda četverogodišnje srednje škole mogu iskazati interes za studij Aeronautika – vojni pilot, Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, uz mogućnost dodjele stipendije tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Uz uvjete koji su propisani javnim pozivom, kandidati/kinje u odabirnom postupku moraju zadovoljiti i zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete te posebno vrednovanje na selekcijskom letenju kandidata za vojne pilote, u trajanju od 5 tjedana, tijekom srpnja i kolovoza 2023. godine.

Studij traje ukupno 10 (deset) semestara. Nakon uspješno završenog sveučilišnog prijediplomskog studija Aeronautika – vojni pilot (6 semestara) na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, kadeti/kinje upisuju sveučilišni diplomski studij Aeronautika – vojni pilot (4 semestra) na Fakultetu prometnih znanosti u koji je uključena temeljna časnička izobrazba i letačka obuka u Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”.

Kandidati/kinje – učenici 3. razreda srednje škole mogu iskazati interes za navedeni studij, uz mogućnost dodjele stipendije tijekom srednjoškolskog obrazovanja, ako to žele, stoji na stranicama MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:55