SKANDAL

MORH pismo iz Jemena odbacio kao lažno bez ijedne provjere

 MORH/CROPIX

Nekoliko mjeseci nakon što se MORH-ova delegacija oduševljena vratila iz Ukrajine gdje su pregledavali MiG-ove obojene u jemenske boje, iz Jemena u MORH stiže pismo generala Mohammeda Saleha Al-Ahmera, zapovjednika jemenskog ratnog zrakoplovstva.

Bili nezadovoljni

U pismu piše kako je Jemen u Ukrajinu poslao 28 aviona na remont. Dvadeset aviona im je vraćeno, a osam su odbili preuzeti jer su bili nezadovoljni učinjenim poslom. General je poslao i popis registracija svih 28 aviona uz napomenu kako su to njihovi avioni. Na popisu su se našli brojevi osam aviona koje je Ukrajina ponudila Hrvatskoj. U MORH-u se nisu previše uzbuđivali oko tog pisma. Jednostavno su ga proglasili lažnim ni ne pokušavajući kontaktirati jemensko zapovjedništvo i provjeriti jesu li navodi iz pisma točni.

Zapovjednik jemenskog ratnog zrakoplovstva 2012. je upozorio MORH da nam Ukrajina nudi 8 njihovih aviona

Ukrajinska potvrda

Kao argument da je riječ o podvali navodila se i činjenica da je general Al-Ahmer ubrzo nakon slanja pisma smijenjen s mjesta zapovjednika zrakoplovstva te kako je pismo poslano DHL-om a ne diplomatskom poštom kao što je pravilo. Ubrzo je u MORH stigao i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj s papirom kojim ukrajinska vlada garantira da su avioni vlasništvo Ukrajine. Na koji način je obrazloženo to vlasništvo nije poznato. Ministru i ostalim nadležnima je ta garancija bila dovoljna da povjere posao ukrajinskom zavodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:31