AFP PRENIO

MORH DEMANTIRAO DA ĆE MAĐARI BRANITI NEBO NAD HRVATSKOM 'Sposobni smo i sami'

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo poslalo je zrakoplove Mig-21 na remont u Ukrajinu s kojeg su trebali doći još u jesen 2013. godine
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske opovrgnulo je danas da je Hrvatska zatražila od Mađarske da preuzme odgovornost za obranu njezina zračnog prostora, ali je potvrdilo da je Hrvatska srednjeročno i dugoročno zainteresirana za regionalni pristup kontroli zračnog prostora.

"Hrvatska nije tražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti", reagirao je MORH na vijest AFP-a po kojoj je mađarski ministar obrane Czaba Hende izjavio da će "ako se potpiše sporazum s Hrvatskom, mađarska vojska biti odgovorna za sigurnost ne samo Slovenije, već i Hrvatske".

MORH je priopćio kako je tijekom boravka u Višegradu u Mađarskoj 14. ožujka na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra Višnja Tafra izjavila kako je "Hrvatska još uvijek zainteresirana za ispitivanje mogućnosti regionalnog pristupa Air Policingu u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju, imajući u vidu trenutnu situaciju".

"U tijeku je remont hrvatskih zrakoplova kako bi se njihove sposobnosti produžile za sljedećih 5-6 godina. Ovo privremeno rješenje bilo je jedino moguće u trenutnoj financijskoj realnosti. No ono ne predstavlja dugotrajno rješenje izazova koji su pred nama. Mislim da bi regionalni Air Policing zasigurno doprinio većoj operabilnosti među našim zemljama, a također i većim uštedama. Stoga bih cijenila vaša razmišljanja o ovome", izjavila je Tafra u govoru na temu "Rad i budućnost Srednjoeuropske obrambene suradnje", pojašnjava MORH.

AFP je muđutim prenio Hendeovu izjavu kako će "zahtjev Hrvatske odrediti odnose između dvije zemlje za duže vrijeme" te da Mađarska jedina u regiji ima lovačke avione četvrte generacije - švedske zrakoplove Saab JAS 39 Gripen.

Također se podsjeća kako su Mađarska i Slovenija 17. siječnja potpisale sporazum prema kojem su mađarski ratni zrakoplovi preuzeli kontrolu slovenskog zračnog prostora.

MORH je u današnjem priopćenju također izvijestio da je tijekom boravka u Ukrajini prošlog tjedna delegaciji Ministarstva obrane službeno prezentirano da su otklonjeni problemi s navigacijskim sustavom na MIG-ovima.

"Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio pet zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem od strane hrvatskih stručnjaka", kaže MORH.

Najavio je da će sredinom tjedna hrvatski tim za nadzor ( voditelj projektnog tima, dva testna pilota i četvero stručnjaka za nadzor remonta ) krenuti u Ukrajinu.

Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo poslalo je zrakoplove Mig-21 na remont u Ukrajinu s kojeg su trebali doći još u jesen 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:30