VELIKI PRIJATELJI

Monsinjor Franjo Topić oprostio se od Ćire emotivnim pismom: ‘Pišem ti na tvoj rođendan...‘

‘Iako si volio život, ipak si prihvatio bolest kao sastavni dio ljudskog života i neminovnost‘

Ćiro Blažević i profesor Franjo Topić

Mons. prof. dr. Franjo Topić oprostio se od bivšeg hrvatskog nogometnog izbornika Miroslava Ćire Blaževića koji je preminuo nakon duge i teške bolesti.

"Dragi zemljače,

Već su mnogi napisali svoje sućuti i mišljenja o Tebi a ja Ti pišem na Tvoj rođendan, koji je bio dugo tajanstven kao što je slučaj kod mnogih važnih ljudi. Kakav si Ti kao Travničanin promućuran smatram da ćeš Ti i ovo pismo i pročitati!! Po kršćanskom shvaćanju preminuće je novo rađanje, i mi kod svetaca slavimo dan smrti kao rođendan – za nebo. Kako kaže liturgija: Vjernima tvojim život se ne oduzima nego mijenja.

Naše intenzivno druženje počelo je u Sarajevu 2008. kad si postao izbornik Bosne i Hercegovine. Iako je bilo u početku nekih dilema u BiH, Ti si kao pravi šarmer i motivator brzo okrenuo javno mnijenje na svoju stranu. Išao sam i na utakmice u Zenicu i bio svjedok Tvoga vođenja tima i animiranja publike. Šteta što nisi i nismo prošli onaj baraž s Portugalom. Sjećam se jednog ručka s reprezentacijom i kako si komunicirao s igračima. Npr. rekao si Pjaniću: Nisi danas dobro igrao (pripremnu utakmicu s lokalnim klubom), a Ti možeš biti veliki igrač. I pogodio si, Pjanić je postao veliki igrač. Svi su Te slušali otvorenih očiju i ušiju i prihvaćali Tvoje sugestije i kad im nije bilo baš drago nešto čuti.

image

Ćiro Blažević i profesor Franjo Topić

Bio si vrijedan član Napretka. Znam da Ti je bilo drago što HKD Napredak i naš NK SAŠK Napredak uživaju značajan ugled u javnosti. Zgodno je netko napisao: Ćiro potpisao za Napredak. Posjećivao si i neke Napretkove manifestacije. I skoro kad si bio već vidno bolestan došao si u Napredak na promociju moje knjige. Rado si prihvatio da dadneš podršku izgradnji kapele i centra Ljudsko bratstvo u Novom Travniku, a u svom stilu si dodao: natjerat ću i Dalića da podrži.

Kad sam god dolazio u Zagreb bila je redovno i naša kava u Charliju ili u Napretkovom Cosmopolitanu. Želio bih istaknuti, a da ne ponavljam ono što je više puta napisano o Tvom trenerskom umijeću i popularnosti, kako si se dobro nosio s bolešću i bio svjestan da ideš kraju i o tome javno govorio i svjedočio. Iako si volio život, ipak si prihvatio bolest kao sastavni dio ljudskog života i neminovnost. A rekao si na kraju života da si Ti u životu puno toga postigao. Nadam se da si postigao i raj. Javljao si mi se na telefon do nedavno i u bolnicama a ja sam davao podršku, naravno prije svega molitvom, jer si Ti sve ostalo imao. I otkako si ovaj svijet zamijenio boljim, stalno se molim za Tebe, za Tvoju obitelj i sve prijatelje.

Dragi Ćiro, počivaj u miru Božjem!"

Podsjetimo, Blažević je preminuo nakon što se duže vrijeme borio sa zloćudnom bolešću koja je, nažalost, metastazirala. Prvi put mu je dijagnosticiran karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:48