POLOŽIO ZAVJET

Mons. Milan Zgrablić zaređen za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije

Nadbiskup Puljić istaknuo je da "sveti čin ređenja novoga biskupa podsjeća na Isusovo vrijeme kad je birao prve učenike i apostole"

Prvo biskupsko ređenje u zadarskoj prvostolnici sv. Stošije nakon 32 godine, mons. Milana Zgrablića, imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora
 

 Luka Gerlanc/Cropix

Mons. Milan Zgrablić zaređen je u subotu u Katedrali sv. Stošije za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije te će do kraja ove godine pomagati nadbiskupu Želimiru Puljiću upravljati tom nadbiskupijom.

Glavni zareditelj mons. Zgrablića bio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša te umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

"Velika hvala svima koji ste molili za ovaj trenutak", rekao je mons. Zgrablić u prvom obraćanju javnosti, netom nakon polaganja zavjeta i imenovanja nadbiskupom koadjutorom. "Dragi vjernici Zadarske nadbiskupije, danas kao novi biskup stojim ovdje s vama, svjestan kako mi je Bog povjerio ovu biskupsku službu kao dar Crkvi. Ovo ređenje je Božje djelo ljubavi, vama koliko i meni. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti u molitvi", rekao je.

Nadbiskup Puljić istaknuo je da "sveti čin ređenja novoga biskupa podsjeća na Isusovo vrijeme kad je birao prve učenike i apostole". U tom procesu izbora biskupi su nasljednici apostola, pa ući u apostolsko nasljedstvo znači ući u borbu za Isusovo evanđelje i biti revan pastir koji budnim okom prepoznaje i čita znakove vremena, poručio je.

Dodao je kako pastir i učitelj biskup nikada nije sam. "Svećenici i Bogu posvećene osobe njegovi su prvi suradnici. A uz njih biskup računa i na zauzete vjernike laike, posebice na kršćanske roditelje koji su izvrsni odgojitelji svoje djece. Jer, nitko nije kadar tako umješno i spretno prenijeti djeci klicu vjere kao roditelji, pa ih valja poticati neka oduševljeno sudjeluju u tom svetom odgojnom zadatku", ustvrdio je mons. Puljić.

"No, biskup nije privatni vjernik, već javni svjedok vjere koji prosuđuje i obrazlaže što se ima vjerovati. Od njega se očekuje da bude jasan smjerokaz i razlučitelj između krivih i istinitih stavova i nazora. Ne smije pritom imati straha i bojati se kritike, već preuzeti ulogu proroka", rekao je Puljić.

Uz zahvalu obitelji, mons. Zgrablić zahvalio je Svetom Ocu na povjerenju koje mu je iskazao imenujući ga nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Posljednji put Zadarska je nadbiskupija koadjutora imala za nadbiskupa Marijana Oblaka, koji je za pomoćnika dobio mons. Ivana Prenđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:46