NAKON PRESUDE

MOL poručio Vladi: Hernadija oslobodite svih optužbi, a 184 milijuna dolara odštete uplatite nam brzo

MOL očekuje da hrvatska strana, s obzirom ‘da nema dokaza ni o kakvom nezakonitom postupanju Hernadija‘, poduzme odgovarajuće pravne korake

Zsolt Hernadi

 Attila Kisbenedek/Afp

Očekujemo da hrvatske institucije primjene presudu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u dijelu koji se odnose na gospodina Zsolta Hernadija i oslobode ga svih optužbi u Hrvatskoj, poručio je pravni savjetnik MOL-a Pal Kara u osvrtu na spomenutu presudu ICSID-a.

- Još uvijek detaljno proučavamo presudu ICSID-a u sporu s Hrvatskom i nakon što dovršimo tu analizu odlučit ćemo o daljnjim pravnim koracima. Sigurni smo i da Hrvatska proučava tekst presude. U svakom slučaju, MOL očekuje da hrvatska strana, s obzirom na nalaz iz presude da nema dokaza ni o kakvom nezakonitom postupanju gospodina Hernadija, poduzme odgovarajuće pravne korake – kazao je Kara. On je izrazio i očekivanje da će Hrvatska, kako je rekao, u kratkom roku izvršiti dio presude ICSID-a u kojem se Hrvatskoj nalaže isplata MOL-u 184 milijuna dolara odštete za kršenje ugovora o izdvajanju plinskog biznisa.

Odvjetnik MOL-a u Hrvatskoj Dalibor Valinčić upozorio je da je u dva međusobno neovisna međunarodna pravna postupka utvrđeno da nije bilo korupcije prilikom sklapanja ugovora o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine te da je takvo pravno stanje u kontradikciji s presudama hrvatskih sudova u istoj stvari.

Šef kabineta Uprave MOL-a Domokos Szollar otkrio je da nakon objave presude ICSID-a nije bilo razgovora između MOL-a i predstavnika Vlade o toj presudi.

- Otvoreni smo za razgovore s vladom, imamo vrlo dobru suradnju s vladom na operativnoj razini – najavio je Szollar. Prema navodima iz MOL-a, presuda ICSID-a u njihovu sporu s Hrvatskom ima 260 stranica.

Spor pred ICSID-om MOL je pokrenuo 2013. s četiri zahtjeva, dio kojih je spomenuta odšteta. Iako su se u hrvatskoj javnosti pojavila tumačenja da ICSID odbio MOL u zahtjevu da se obustavi kazneni postupak protiv Zsolta Hernadija za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera, u MOL-u tvrde da je ICSID utvrdio kako nema dokaza o spomenutom kaznenom djelu i korupciji prilikom sklapanja spornih ‘plinskih‘ ugovora Vlade i MOL-a kao i ugovora o upravljanju Inom iz 2009..

Iz Vlade je pak prekjučer odaslano priopćenje o presudi ICSID-a u kojem se tvrdi da je ICSID ‘odbio većinu MOL-ovih zahtjeva‘, uz dodatak da ni odštetni zahtjev MOL-a nije prihvaćen u cijelosti, već, ističu Banski dvori, u dijelu od 184 milijuna dolara u odnosu na ukupni zatraženi iznos od 1,1 milijardi dolara. Ustrajući na tvrdnji da ICSID nije presudio kako nema kaznene odgovornosti Zsolta Hernadija, Vlada je poručila kako je pravorijek o kaznenoj odgovornosti Hernadija i Ive Sanadera u ovlasti hrvatskih sudova, a ne izvršne vlasti koja se u to, dodaju, ne može miješati.

Zsolt Hernadi je predsjednik Uprave MOL-a od 7.srpnja 2000., a u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja tadašnjeg premijera Ive Sanadera kako bi MOL povećao upravljačka prava u Ini. U nedavnom intervjuu Hernadi je izjavio da je cijela priča o njegovu podmićivanju Sanadera montirana kako bi se bivšeg hrvatskog premijera spriječilo u kandidaturi za predsjednika Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:15